Na rozpáleném tuku postupně osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme kuřecí maso na kostky, polovinu bylinek a po pár minutách, když jsou kouskny masa zatáhnuté, přidáme rýži, zamícháme a na závěr přidáme houby i s vodou (namísto vývaru) ve které jsme je namáčeli.
Dle potřeby postupně přiléváme bílé víno a neustále risotto mícháme. Těsně před dokončením (ochutnáme, zda je rýže dostatečné měkká), přidáme zbytek bylinek a vmícháme italský sýr. Zaklopíme a necháme 5 minut odpočívat na vypnuté plotýnce a poté podáváme.
Tipy:
- Maso kupte od farmáře – myslete na lepší chuť, žádné antibiotika či hormony i dobré podmínky chovu zvířat
- Bylinky si vypěstujte, nebo kupte na trhu v květináči a dejte na balkón či zahrádku
- Houby nasbírejte v sezóně a nasušte do zásoby, dobře se skladují v zavařovačkách, zavřených jen plátýnkem na gumičku
- Na kvalitě vína nešetřete – rádi si dáte k večeři skleničku 🙂 a ano i děti mohou tento recept jíst, víno se odpaří, jde jen o chuť
1,5hrnek - arborio rýže 1,5ks - kuřecí prsa1hrst - houby - sušené hřiby2-3dcl - bílé víno suché 1lžíce - citronový tymián a rozmarýn (čerstvé)1lžička - římský kmín, sůl a pepř1hrst - parmazán strouhaný1lžíce - olivový olej a ghí1ks - šalotka malá3ks - medvědí česnek listypříprava - 10 + namáčení sušených hub 1 hod.vaření - 40