Francouzský Tarte Tatin

Vytisknout recept
Tarte Tatin – francouzský obrácený koláč, který spojuje typickou chuť jablek s alchymií karamelizace a roztančí vaše chuťové buňky. Příprava ale není nijak složitá.
Kategorie Dezert
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 6
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Na těsto:

  • 110 g + 15 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 50 g pokrájeného studeného másla
  • 1 středně velké vejce
  • 1 pl krupicového cukru
  • špetka soli

Na karamelizovaná jablka:

  • 5 větších pevných jablek nejlepší jsou lehce kyselá česká jablka
  • 110 g másla
  • 100 –150 g krupicového cukru

Instrukce

  • Začněte přípravou jablek. Oloupejte je, nakrájejte na osminky a odstraňte jádřinec nebo jeho zbytky. Dejte si záležet na krájení, ať je koláč vzhledný. Pro pečení koláče je vhodná široká hlubší pánev, která má rukojeť použitelnou v troubě, anebo zapékací mísa, případně kulatý pekáček.
  • Do nádoby, v níž budete koláč péct, nasypte cukr a na středním plameni ho nechte postupně rozpustit (míchejte a neodcházejte od něj), až vznikne karamel. Do karamelu vyskládejte jablka a nechte je v karamelu marinovat. Stáhněte z ohně.
  • Těsto se připravuje jako klasické křehké. Mouku, sůl a cukr promíchejte na válu a zapracujte pokrájené máslo na drobenku. Pracujte rychle, aby máslo příliš nezteplalo. Přidejte vejce a vypracujte hladké jednotvárné těsto. Na chvíli vložte do lednice, aby se máslo zatáhlo.
  • Vyválejte tenký plát těsta do tvaru kruhu – o něco většího, než je vaše nádoba – mezi dvěma kusy pečicího papíru. Nejlepší je na to mramorový nebo kamenný váleček, který těsto zároveň chladí. Ale zvládnete to i s klasickým dřevěným.
  • Těstem zaklopte jablka, rozložená rovnoměrně po celé ploše zapékací nádoby, a vše jemně stlačte, aby se koláč spekl dohromady. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C cca 35–40 min. Před vyklopením nechte koláč chvíli odpočinout. Okraje odchlípněte příborovým nebo dřevěným nožem. Poté koláč přiklopte velkým talířem a rychlým pohybem ho otočte vzhůru nohama. Z koláče může odtéct přebytečná tekutina, máslo a šťáva z jablek. Horký karamel navíc může i popálit, tak raději pracujte opatrně a obracejte koláč třeba nad dřezem.
3 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    tak ten neznám, díky …

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    dělávala jsem, ale jeho zmizení potom bylo neúměrné vynaložené práci. Takže jen 3x a dost….
    Pamatuji se, že poprvé odpoledne přišla neteř, a tak jí to chutnalo, že mě prosila, zda jí dám kousek i pro manžela.
    No a i při dalších dvou pokusech byl hned pryč….taková je to neskutečná dobrota 🙂

  3. 5 stars
    Koláč vypadá pěkně. Bude určitě moc dobrý.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account