Nadýchané buchtičky s dokonalým krémem zvaným "šodó". Tak to je více než lákavá pozvánka k sobotnímu obědu, co vy na to?
Čas od času dostanu chuť na sladký oběd. A tomu rozhodně vévodí lahodné, voňavé a nadýchané buchtičky servírované na jemném krémovém šodó. Pojďte si skvostnou pochoutku také připravit.
Těsto na buchtičky:
- 150 ml teplého mléka
- ½ kostky droždí (21 g)
- 1 ČL třtinového cukru
Teplé mléko vlijte do misky, přidejte cukr a promíchejte. Droždí do mléka rozdrobte, zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- 600 g hladké mouky (používám špaldovou)
- Sůl – zarovnaná 1 ČL na toto množství mouky
- 100 g cukru (používám krystalový)
- Strouhaná kůra z limety
- Šťáva z limety
- 1 vajíčko (pokud možno domácí)
- 2 PL bílého jogurtu
- 80 ml kokosového oleje
Těsto dokonale zpracujte. Pokud vám na to nestačí vaše síla v rukou, použijte robot s hnětacími metlami. Tu nejtěžší práci odvedou za vás. Když máte zpracovaný hladký bochánek, odložte jej na 90 minut kynout na teplé místo.
Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu vytřete olejem po dně i okraje.
Když těsto vykyne, můžete začít tvarovat malé buchtičky. Na vál si nasypte trošku hladké mouky, aby se těsto nelepilo. Lžící ukrajujte malé kousky, které vytvarujte do mini bochánků. Jeden vedle druhého pak naskládejte do formy nebo pekáčku. Povrch ještě potřete troškou oleje. Buchtičky se vám budou mnohem lépe od sebe oddělovat.
Vložte do předehřáté trouby na 25 - 30 minut.
ŠODÓ KRÉM:
Připravte si vodní lázeň, na které krém budete vytvářet. Do kastrůlku si nalijte potřebné množství vody a na něj posaďte nádobu (doporučuji nerezovou misku).
- 1 kelímek sladké smetany na šlehání (33 %)
- 2 dcl bílého vína (nejraději používám Chardonay)
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 8 PL moučkového cukru
- 2 PL kukuřičného škrobu Maizena
Nalijte víno do nádoby a v něm dobře rozšlehejte žloutky. Vše za studena, jinak se vám žloutky srazí! Přisypte oba druhy cukrů. Nad vodní párou šlehejte do krémové konzistence. Ve smetaně rozmíchejte Maizenu (kukuřičný škrob) velmi dobře, aby se netvořily hrudky. Do horké směsi vína, cukru a žloutků ji nalijte a míchejte do zhoustnutí. Povařte asi minutku. Stáhněte z plotýnky.
Krém nalijte na talíř a do něj "posaďte" patřičné množství buchtiček, na které se cítíte, že spořádáte.
Přeji vám dobrou chuť!
150ml - Teplé mléko21g - Droždí (polovina kostky)1lžička - Třtinový cukr600g - Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)1lžička - Sůl100g - Cukr (může být třtinový, krystalový, ale i moučkový)1ks - Limeta (kůra i šťáva)1ks - Vajíčko80ml - Kokosový olej2lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)250ml - Smetana 33 %2 lžíce - Maizena2dcl - Bílé víno2ks - Žloutky8lžíce - Cukr moučkový1ks - Vanilkový cukrpříprava - 20 + 90vaření - 25 - 30