Bouillabaise

Vytisknout recept
Bouillabaise [čtěte bujabéza], polévku z Provence původně vařili rybáři z ryb, které se jim nepodařilo prodat. Francouzští kuchaři ji dokázali dovést k dokonalosti… My pro vás máme superjednoduchou variantu!
 
1
V hrnci rozpalte olej, vsypte bílou část pórku, cibuli, fenykl, mrkev a česnek a asi 10 minut zvolna opékejte, aby vše změklo. 
2
Do zelené části pórku zabalte stonky petržele, tymián a bobkové listy a svažte provázkem.
 
3
Do hrnce k zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte ho, přidejte rajčata, 2/3 vývaru, šafrán a kajenský pepř. Přihoďte svazek s bylinkami, brambory, osolte a nechte zhruba 25 minut vařit, aby brambory byly měkké. 
4
Vyjměte brambory (ty rozmačkejte a odložte) a svazek bylinek. V případě potřeby dolijte vývar. Vsypte mušle, ryby a krevety a nechte přibližně 5 minut pod pokličkou na mírném plameni vařit.
5
Na rouille [čtěte ruij] vyšlehejte žloutek a olej do konzistence majonézy, ochuťte citronovou šťávou a nakonec vmíchejte rozmačkané brambory, česnek a kajenský pepř. Dochuťte solí. Polévku podávejte s čerstvým pečivem, rouille a klínky citronu, ozdobenou snítkami fenyklu.
 
NĚCO NAVÍC
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!

ks - olivový olej 2 PL
ks - cibule 1 ks nakrájená nadrobno
ks - pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
ks - fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečka
ks - mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobno
ks - česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
ks - petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechané
ks - tymián snítky čerstvý, pár snítek
ks - bobkový list 3 ks
ks - rajčatový protlak 1 PL
ks - rajčata 4 ks na kostičky
ks - vývar 2 l rybí vývar
ks - šafrán pár nitek
ks - kajenský pepř 1 špetka
ks - brambory 2 ks malé, oloupané
ks - sůl
ks - slávky 500 g nebo jiné mušle
ks - krevety 250 g velké, nepředvařené
ks - bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
ks - citron klínky k podávání
ks - fenykl snítky k podávání
ks - NA ROUILLE
ks - žloutek 1 ks
ks - rostlinný olej 100 ml
ks - citronová štáva 1 ČL
ks - brambory rozmačkané brambory z vývaru
ks - česnek 2 stroužky drcené
ks - kajenský pepř 1 špetka
ks - sůl
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Polévka
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account