
Bouillabaise
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!
ks - olivový olej 2 PL
ks - cibule 1 ks nakrájená nadrobno
ks - pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
ks - fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečka
ks - mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobno
ks - česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
ks - petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechané
ks - tymián snítky čerstvý, pár snítek
ks - bobkový list 3 ks
ks - rajčatový protlak 1 PL
ks - rajčata 4 ks na kostičky
ks - vývar 2 l rybí vývar
ks - šafrán pár nitek
ks - kajenský pepř 1 špetka
ks - brambory 2 ks malé, oloupané
ks - sůl
ks - slávky 500 g nebo jiné mušle
ks - krevety 250 g velké, nepředvařené
ks - bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
ks - citron klínky k podávání
ks - fenykl snítky k podávání
ks - NA ROUILLE
ks - žloutek 1 ks
ks - rostlinný olej 100 ml
ks - citronová štáva 1 ČL
ks - brambory rozmačkané brambory z vývaru
ks - česnek 2 stroužky drcené
ks - kajenský pepř 1 špetka
ks - sůl
příprava - 20
vaření - 60