Bouillabaise [čtěte bujabéza], polévku z Provence původně vařili rybáři z ryb, které se jim nepodařilo prodat. Francouzští kuchaři ji dokázali dovést k dokonalosti… My pro vás máme superjednoduchou variantu!
1
V hrnci rozpalte olej, vsypte bílou část pórku, cibuli, fenykl, mrkev a česnek a asi 10 minut zvolna opékejte, aby vše změklo.
2
Do zelené části pórku zabalte stonky petržele, tymián a bobkové listy a svažte provázkem.
3
Do hrnce k zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte ho, přidejte rajčata, 2/3 vývaru, šafrán a kajenský pepř. Přihoďte svazek s bylinkami, brambory, osolte a nechte zhruba 25 minut vařit, aby brambory byly měkké.
4
Vyjměte brambory (ty rozmačkejte a odložte) a svazek bylinek. V případě potřeby dolijte vývar. Vsypte mušle, ryby a krevety a nechte přibližně 5 minut pod pokličkou na mírném plameni vařit.
5
Na rouille [čtěte ruij] vyšlehejte žloutek a olej do konzistence majonézy, ochuťte citronovou šťávou a nakonec vmíchejte rozmačkané brambory, česnek a kajenský pepř. Dochuťte solí. Polévku podávejte s čerstvým pečivem, rouille a klínky citronu, ozdobenou snítkami fenyklu.
NĚCO NAVÍC
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!
ks - olivový olej 2 PLks - cibule 1 ks nakrájená nadrobnoks - pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celkuks - fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečkaks - mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobnoks - česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nožeks - petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechanéks - tymián snítky čerstvý, pár snítekks - bobkový list 3 ksks - rajčatový protlak 1 PLks - rajčata 4 ks na kostičkyks - vývar 2 l rybí vývarks - šafrán pár nitekks - kajenský pepř 1 špetkaks - brambory 2 ks malé, oloupanéks - sůlks - slávky 500 g nebo jiné mušleks - krevety 250 g velké, nepředvařenéks - bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)ks - citron klínky k podáváníks - fenykl snítky k podáváníks - NA ROUILLEks - žloutek 1 ksks - rostlinný olej 100 mlks - citronová štáva 1 ČLks - brambory rozmačkané brambory z vývaruks - česnek 2 stroužky drcenéks - kajenský pepř 1 špetkaks - sůlpříprava - 20vaření - 60