Vánoční svátky znamenají kromě dárků, setkávání a mnoha dalších tradic a zvyků také zbytky, které po svátcích skončí v koši, spoustu vyhozených papírů a přetékající popelnice. Jednoduše řečeno, Vánoce jsou i svátky plýtvání. Tomu se však dá snadno předejít, a to lepším plánováním či využitím nových trendů. Pojďme se podívat na pár tipů.

Jídlo a potraviny končí vkoších a odpadcích až příliš často. Každý znás ročně vyhodí 91 kg potravin a jednu třetinu veškerého odpadu zdomácností tvoří právě jídlo. Plýtváme ale i jinak – třeba tím, že se bráníme upcyklingu a recyklaci. Vánoce jsou skvělou příležitostí, jak to doma zkusit udržitelněji. 

Balte po japonsku 

Jak se vyhnout obří spotřebě dárkového papíru? Místo klasického běleného svánočními motivy vyzkoušejte přírodní hnědý papír, který je ideální na kreativní dotvoření. Pokud máte doma přebytky ze šití, možná vás osloví japonská metoda balení do šátků a látek furoshiki, se kterou se každý dárek promění v malé umělecké dílo. Kromě šátků můžete sáhnout klidně i po hezké vánoční utěrce, kterou pak obdarovaný určitě využije. 

Pamatujete na naše babičky, které papírové vánoční obaly zodpovědně přežehlily a uložily na další roky? Důvodem nebyl jen obecný nedostatek hezkého balicího papíru, ale také snaha neplýtvat. Vyhodit jednou využitý papír, který není nijak poničený, totiž opravdu nedává smysl. A pohled na plné kontejnery spapírem je po svátcích mnohdy docela smutný. Až opadne euforie zdárků a pod stromečkem zavládne klid, zkuste použité papíry přebrat a ty zachovalé využít zase někdy příště.  

Foto: se souhlasem Nesnězeno

Upcyklujte! 

Proč utrácet za plastové dekorace a napodobeniny přírodnin, když originál bude vždycky nejen hezčí, ale i levnější? Na výrobu originálních dekorací, ale také obalů na dárky a jmenovek se skvěle hodí přebytečné papírové tašky zonline nákupů a rozesílek, které tak najdou nové uplatnění. Kozdobení svých výtvorů pak využijte nebarvené provázky, zbytky mašlí, větvičky nebo sušené květiny. Povaluje se vám doma lehce unavené ovoce? Nakrájejte ho na plátky a usušte, bude se hodit na vánoční stromeček nebo jako přírodní voňavá dekorace.  

Tip: Přebytečné papírové tašky se nehodí jen na tvoření, ale využijete je také vkuchyni. Jsou skvělé kuchovávání ovoce a zeleniny, kterým plastové pytlíky nesvědčí. 

Pečte beze zbytku 

Perníčky, linecké, ořechové… vánoční pečení ssebou nese velkou spotřebu vajíček., a především žloutků. Lednice se pak plní hrníčky sbílky, na které většinou po pár dnech zapomeneme a pak je chtě nechtě musíme vyhodit.  

Kam snimi? Kromě pusinek nebo kokosek můžete bílky přidat do polévek jako výborný zdroj bílkovin, připravit znich domácí majonézu nebo odlehčenou omeletu. Přebytečné bílky se nemusíte bát ani zmrazit – vydrží vám až půl roku.  

Tip: Jak na sněhové pusinky zpřebytečných bílků? Ve vodní lázni vyšlehejte tři bílky s225 g cukru krupice. Pokud chcete pusinky barevné, použijte pár kapek potravinářského barviva. Na plech tvořte pomocí sáčku pusinky, které pak vtroubě sušte cca 45-60 minut při teplotě okolo 100 °C. 

Ani slupka nazmar 

Vánoční vaření, to je i spousta loupání a okrajování – třeba vpodobě zeleniny do bramborového salátu. Házíte slupky rovnou do kompostovacího koše? Zkuste je ještě využít vkuchyni. Ze zeleninových slupek můžete připravit výborné domácí chipsy, na které vám bude stačit jen trocha soli a koření. Směs zeleninových zbytků poslouží také jako základ vývaru, který si jednoduše zamrazíte a využijete třeba vlednu, až se vám nebude chtít složitě vařit. 

Tip: Slupky zjablek nebo hrušek se hodí na přípravu zimního ovocného čaje nebo limonády plné vitamínů. Právě ve slupce a pod slupkou se jich totiž ukrývá nejvíc! 

Plánování šetří čas i peníze 

Nákup potravin naslepo je to nejhorší, co můžete nejen během svátků udělat. Většinou totiž vede kpřebytkům, které pak končí vkoši. Pokud chcete mít letošní Vánoce „bezezbytkové“, začněte dobrým plánováním. Sepište si seznam jídel, která budete vařit, naplánujte občerstvení podle návštěv a počítejte i se dny, kdy budete pryč. Podle jídel pak teprve nakupujte – uvidíte, že snákupem podle seznamu utratíte mnohem méně.  

Nahlásila se vám během svátků a prázdnin na poslední chvíli návštěva, se kterou jste vůbec nepočítali? Nepanikařte. Nemusíte hned vyrážet do obchodu a shánět suroviny na večeři nebo občerstvení. Zkuste aplikaci Nesnězeno, kde můžete napříč celou republikou ulovit potraviny zobchodů nebo přebytečná jídla zlokálních restaurací za výhodnější cenu. Více informací naleznete na www.nesnezeno.cz.  

Skladujte potraviny správně 

O svátcích praskají naše ledničky ve švech, ovšem ne vždycky jsou vnich potraviny uskladněné správně. A ne všechny také do ledničky patří. Správné skladování přitom může trvanlivost potravin prodloužit a ušetřit tak nemalé peníze. Třeba takový česnek a cibule rozhodně ocení, když je uložíte do látkového pytlíčku mimo lednici. Stejně tak nedělá chlad dobře rajčatům, která vněm rychle ztrácí svou chuť. Na lince mimo lednici nechejte i citrusové plody a exotické ovoce – pokud ho nestíháte spotřebovat, nekupujte ho tolik do zásoby. 

A jak je to strvanlivostí vánočních specialit? Bramborový salát uchovávejte vždy vledničce a spotřebujte nejdéle do tří dnů. Pozor si dejte na přístup „odleželý chutná nejlíp“ – u salátu se rozhodně nevyplatí a mohl by vás vytrestat zažívacími obtížemi. 

Pokud milujete nepečené cukroví, připravte ho těsně před Vánoci, skladujte ho vchladu a spotřebujte během několika dnů vzávislosti na použitých surovinách. Suché cukroví je trvanlivější a patří do papírové krabice mimo lednici – jen si pohlídejte, aby okolní teplota příliš nekolísala.  

Zdroj: Nesnězeno

Foto: se souhlasem Nesnězeno

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account