Perská modrá sůl
Perská sůl je též nazývána modrou solí z Íránu nebo také Perskou modrou solí. Ve všech případech se jedná o jednu z nejvzácnějších známych solí, která se vyznačuje zvláštní a neobvyklou barvou. Perská sůl je kamenná sůl a je získávána ze solných dolů v severním Íránu v provincii Semnan. Semnan vděčí za svoji popularitu právě této modré soli. Modrá perská sůl získává svou barvu díky vzácnému optickému efektu.
Fascinující modrou barvu dostala procesem přírodní fosilizace a velkým tlakem, který je vyvíjen v ložiscích soli na její krystalickou strukturu. Jednotlivé krystaly lámou světlo pod určitým úhlem a tím se sůl jeví jako modrá. Jedná se opravdu o velmi vzácný optický efekt. Perská sůl obsahuje vysoké procento chloridu draselného . Velmi připomíná ryzí sůl Fleur de sel.
Perská sůl přesvědčí nejen svojí výjimečnou modrou barvou, ale i svou jedinečnou chutí. Při prvním kontaktu s ústy, perská sůl začne pálit na patře a zdá se jako velmi silná . Za malý okamžik se tato na první dojem intenzivní slaná chuť vyvine do mírnější příjemné chuti.
Tato pikantní chuť je obzvláště vhodná na dochucení mořských plodů, pokrmů z masa nebo lanýžů. Delikátní je na francouzský foie gras.