Jarní vzduch, příjemné, stále se prodlužující dny, chuť servírovat na stůl něco čerstvého a lehkého: to je ideální konstelace pro ricottu. V mžiku vám pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Na sladko nebo na slano – ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům idealní konzistenci, ochucuje první chody a je součástí znamenitých dezertů.
Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií. Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu
dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.
Jak se ricotta uchovává?
Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít při
vaření.
Jak si ji vychutnat?
Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba, zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích! Evergreenem jsou také ricottové dezerty.
TIP: Ricotta Speciale
Vyzkoušejte prémiovou ricottu, jaká je k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, a má extra lahodnou chuť čerstvého mléka a měkkou zrnitou konzistenci. Vyrábí se ze syrovátky pocházející z mléka, které se sváží z farem Ekoudržitelneho řetězce do litovelské sýrárny Brazzale Moravia, aby zde bylo zpracováno na máslo a sýry.
Deset napadů, jak použít ricottu
Quenelle
Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případne je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.
Polpette
Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.
Náplně
Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.
Bruschetty
Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.
K dochucení
Ricotta je ideální také k prvním chodům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.
Panini a sendviče
Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.
S ovocem
Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou štávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.
Tiramisu
Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.
Koláče & Dorty
Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.
Cheesecake
Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.
Recepty:
Sladký krém
Tento krém si výborně vychutnáte samotný jako dezert ozdobený šlehačkou nebo spolu
s ovocem, využijete ho ale také do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli či v netradiční verzi tiramisu místo klasického mascarpone. Na jeho přípravu potřebujete 350 g ricotty speciale (koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíci kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany. Všechny ingredince jednoduše smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.
Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry
Italská verze původem balkanského jídla s pečením v troubě. Tento způsob přípravy je snazší a navíc jsou díky němu pirohy lehčí, krásně křupavé a chutné. Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře. Rozválejte listové těsto, potřete ho rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájejte ho na čtverce a dostatečně je naplňte krémem z ricotty a sýrů. Těsto pečlivě přeložte do trojúhelníčků. Potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.
Ricotta – lehkost bytí na talíři
-
Novinka lahev Slimbottle – skvělá do kabelky i na výlety
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Slimbottle: Ideální letní lahev do kabelky pro cestování a výlety Blíží se léto a s ním doufám i pořádná horka....
-
Christina Lauren – Božský hráč
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Třetí kniha ze série Božský bastard od Christiny Lauren. Neskutečná knihomolka. Chronický Casanova. A výuka chemie, která by pro...
-
Kouzla chytré domácnosti
ClaudiaSrníková||Bydlení a domácnost
Líbilo by se vám ráno vstávat s vaší oblíbenou hudbou, zatímco by se automaticky roztáhly závěsy a v kuchyni...
-
Hana D. Lehečková – Poupátka
Jaroslava Korpášová||-, Bydlení a domácnost
Tyhle jizvy na dětské duši jen tak nezmizí. Zneklidňující román nositelky Ceny Jiřího Ortena. Divadlo umí okouzlit. Ví to...
-
Vybavení teras pro letní období. Skvělý vzhled a funkčnost s nízkými investicemi
MiroslavaPešková||Bydlení a domácnost
Ukážeme vám pár triků, jak si zařídit terasu na léto, aniž by vaše peněženka příliš utrpěla. Stín na terase...
-
Byliny, které pomohou s léčbou zánětů v těle – VIII
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Heřmánek pravý Spolu s podbělem lékařským jsou bylinky, které jsem se jako dítě naučila rozeznávat jako první. Heřmánek může...
-
S nožem KITCHEN SURFER 5 – CHAI DAO – CLASSIC budete krájet jako MasterChef. Tip na vánoční dárek.
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
KITCHEN SURFER 5 – CHAI DAO – CLASSIC V dnešní recenzi bych vám chtěla představit nůž. Skvělý nůž. Tato...
-
Orchideje a Full Water Culture
MichaelaMitrengová||Bydlení a domácnost
Revoluce ve výpěstku orchidejí: Objevujeme plnou vodní kulturu (FWC) Zdravím všechny milovníky orchidejí! I já se řadím mezi ty,...