Sójový olej je olej, který se získává ze semen sóji. Díky šetrnému lisování bez použití tepla si uchová přírodní nutriční látky a přirozenou chuť. Důvodem, proč je sója nazývána lékařským zázrakem, je především její schopnosti dodávat kyselinu linolovou, omega-3-nenasycenou mastnou kyselinu, přírodní fytoestrogeny a další přírodní látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zajišťují prevenci proti cévním onemocněním.
Sója patří mezi luštěniny a největší pěstitelskou oblastí je Amerika a Čína, kde se pěstují obrovské monokultury. Ty jsou udržitelné pouze s použitím velkého množství zemědělské chemie. Velká část zpracovávané konvenční sóji pochází z těchto monokultur.
Není žádným tajemstvím, že v Japonsku, kde se pravidelně konzumuje sója již celá tisíciletí, se lidé dožívají nejvyššího průměrného lidského věku. Také se v Japonsku vyskytuje až o 30% méně případů rakoviny žaludku.
Díky šetrnému lisování bez použití tepla si olej uchová přírodní nutriční látky a přirozenou chuť. Jediné další zpracování oleje spočívá v jeho přefiltrování. Sojový olej je velmi lehce stravitelný.
Je vhodné jej používat při:
– arterioskleróze, kdy snižuje hladinu cholesterolu
– doporučuje se zvláště pro diabetiky a neurotiky
– pomáhá upravovat krevní tlak do normálu
– působí jako rozpouštědlo i prevence žlučových kamenů
– urychluje rekonvalescenci a má posilující účinky
– k rannímu výplachu ústní dutiny po vyčištění zubů (cca 10-15 min promíláme olej v ústech). Po vyplivnutí ústa vypláchneme teplou vodou. Tento výplach má velké detoxikační účinky.
– působí příznivě na činnost nervové soustavy, stav pokožky a látkovou přeměnu.
Sójový olej se ideálně hodí k syrové stravě, do salátů, k nakládání zeleniny i k vaření. Typická výrazná chuť jde dobře k výrazným pokrmům. Díky vysokému obsahu lecitinu se používá k pečení moučníků bez vajec. Olej je vhodný i k dušení pokrmů s vodou. Nemělo by se na něm smažit.