Změny klimatických podmínek jsou v současné době celosvětovým problémem majícím dopad v mnoha oblastech, včetně potravinářského průmyslu. Výzkumné týmy po celém světě se proto snaží hledat řešení problémů, jež sucho způsobuje u pěstovaných plodin. Vědci z Heriot-Watt University (Edinburgh, Velká Británie) se zaměřili na ječmen, který patří k hospodářsky nejvýznamnějším plodinám a současně je jednou ze tří základních přísad při výrobě skotské whisky – jedné z předních britských exportních položek.
Jak uvádí ve své zprávě Biotrin, z. s., výzkumnému týmu se podařilo identifikovat gen významně se podílející na odolnosti vůči suchu v ječmeni. Tým vedený Dr. Peterem Morrisonem, který publikoval výsledky téměř pětileté studie v časopise Journal of Physiology and Biochemistry, tak vůbec poprvé označil gen HvMYB1, jenž řídí odolnost vůči stresu u obilovin, za zodpovědný konkrétně za odolnost vůči suchu.
Vědci ve své publikaci uvádějí, že identifikace jednoho konkrétního genu pro odolnost vůči suchu je stále výzvou, protože například ječmen má více než 39 000 genů, což je téměř dvojnásobek počtu genů u lidí. Vědci se tak zaměřili na zmíněný gen HvMYB1, v té době již spojovaný se stresovou odpovědí rostlin, jehož expresi zvýšili ve zkušebních rostlinách za simulovaných podmínek v laboratořích. Výsledky experimentů ukázaly, že rostliny s výrazně exprimovaným HvMYB1 přežily delší období sucha oproti běžným rostlinám, informuje dále zpráva Biotrinu s tím, že výsledky výzkumu lze využít jako ukazatel odolnosti různých odrůd ječmene proti suchu, s pomocí kterého se pěstitelé mohou zaměřit na odrůdy, v nichž je HvMYB1 přirozeně exprimován výrazněji. Jelikož genetická variabilita je ve šlechtění rostlin nezbytná, lze očekávat, že v příštích letech dojde ke zvýšení variability v genofondech běžných plodin a tedy i plodin odolnějších vůči suchu.*

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account