Zahradní kompostéry jsou oblíbené zejména díky tomu, že rychle vyrábějí kvalitní hnojivo a také významně šetří místo na zahradě. Co všechno při koupi kompostéru zvažovat a jak vybrat ten správný, aby vám dlouho sloužil?
Velikost zahrady hraje roli
Aby kompostér dokázal zpracovat ideálně všechen odpad z vaší zahrady, v zásadě platí na 1 m2 1 litr kompostéru. To je ale spíše spodní hranice. Pokud máte v zahradě více dřevin a listí, nebo si pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, doporučujeme pořídit si kompostér s větším objemem.
Tloušťka stěn pro stabilitu
Tloušťka stěn je důležitá z mnoha důvodů, především pro stabilitu, pevnost a odolnost při zatížení bioodpadem. Čím silnější stěny jsou, tím je kompostér stabilnější, pevnější a odolnější.
Kvalitní materiál
Slunce, povětrnostní podmínky, zimní mrazy, ale také váha bioodpadu dokonale prověří kvalitu materiálu. “Při výběru správného kompostéru mějte na mysli, že ho kupujete na několik roků, proto investujte do kvalitních výrobků,” radí Lýdia Ondrušová ze Zemito. Preferujte kompostéry vyrobené z nízkotlakového polyethylénu (HDPE) před polypropylénovými (PP). Také zkontrolujte kompaktnost jednotlivých dílů a kvalitu spojovacích dílů jako panty, spojovací tyče či články. Při nekvalitním zpracování dochází pod tlakem bioodpadu k nežádoucím změnám tvaru kompostéru.
Zvažte tvar
Při běžné manipulaci s kompostem oceníte kompostér s kónickým tvarem. Důležitou roli hraje i množství manipulačních otvorů a jejich rozmístění. Kompostér, který můžete otevřít ze všech stran, můžete snadno vybírat či průběžně doplňovat nový biologický materiál.
Dostatečné odvětrávání je nutnost
Dostatečné provzdušnění odpadu je základem pro správné kompostování. Bez přístupu vzduchu začne odpad uvnitř kompostéru hnít. I v tomto případě platí, čím víc provzdušňovacích otvorů, tím lépe. Některé modely tak mají na stěnách žebrování, které zabraňuje přilepení kompostu na stěny a ucpání větracích otvorů.
Dbejte na ekologii
S ohledem na životní prostředí si zvolte raději kompostér vyrobený ze 100% recyklovaného materiálu – tím podpoříte znovu používání materiálů ve smyslu oběhového hospodářství.
Co (ne)kompostovat
“Do kvalitního kompostu můžete kromě „materiálu“ z vaší zahrady přidat i veškerý organický odpad z kuchyně. Ideální je co nejrůznější směs materiálů,” doporučuje Lýdia Ondrušová. Na kompost určitě nepatří odřezky masa, kosti, popel, plasty, kov nebo třeba sklo. Materiál pro kompostování musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů, bakterií, hub, červů a žížal.
Vůně jako les
Ač se to možná nezdá, pravdou je, že správný kompost voní po lese. Proto se při správném postupu nemusíte bát zápachu. Pokud ale cítíte pach zkažených vajec, převládá v kompostu materiál s obsahem uhlíku. V takovém případě přidejte listí nebo posekanou trávu. Zápach čpavku zase značí nadměrný obsah dusíku. Stačí přidat piliny nebo kůru.