Na knihu Konec plýtvání jídlem z nakladatelství Kazda jsem narazila celkem náhodou.  Prohlížela jsem si, jaké novinky mají na eshopu, a tahle knížka mi padla do oka. Nejdřív názvem a obálkou, pak i ukázkou. Jak to tak někdy bývá – když na něco narazíte náhodou, nakonec vás to potěší víc, než jste čekali.

Plýtvání jídlem obecně nemám ráda. Vždycky mě štvalo, když děti něco nedojídaly, ale to jsem vždycky dala do lednice, nebo do mrazáku, a snědlo se to jindy. Vadilo mi spíš, kolik jídla se vyhazuje obecně (stačí jít kolem kontejnerů). Vždycky si vzpomenu na kbelík se zbytky jídla ve školní jídelně –stále plný, a vše na vyhození. Na ty kbelíky plné zbytků jsem si vzpomněla, když v televizi byla upoutávka o dětech trpících hladem. Docela mne z toho zamrazilo. Ona věta Heleny Růžičkové z filmu Slunce, seno.: „Co by za to děti v Africe daly“ najednou měla opravdovou podobu.
Když nebudeme jídlem plýtvat, ušetříme si peníze, a jídlo zbude i na někoho dalšího.
V knize Konec plýtvání jídlem je spousta tipů, jak zbytečně nevyhazovat jídlo. I ze zbytků se dá připravit něco dobrého, spousta potravin, které běžně vyhazujeme, se dá ještě použít. Například měkké ovoce můžeme rozvařit na marmeládu, tím ho zužitkujeme a ještě budeme za hvězdu kuchyně, co umí skvělé marmelády.
V knize se dozvíte, jaké jsou metody uchovávání potravin, jak nakládat potraviny do octa, nebo oleje, jak zavařovat, nebo nechat potraviny kvasit, nebo třeba jak si vyrobit domácí šťávu.
Takoví domácí Utopenci jsou velká dobrota, o nakládaném Hermelínu ani nemluvím. Ono se to zpočátku zdá složité, ale když to jednou vyzkoušíte, zjistíte, že to složité není. A když vidíte, jak ostatním chutná, tak vás to bude bavit ještě víc.
Správné uskladnění potravin je také velmi důležité – co je správně uloženo, déle vydrží.
Recepty na některá jídla z ingrediencí, které by mne nenapadly použít, mne velmi nadchly. Nikdy by mne nenapadlo, že z listů červené řepy může být dušená příloha k jídlu, nebo že se dá zužitkovat i mrkvová nať. Tu jsem vždycky vyhazovala, teď jsem z ní udělala pesto podle návodu v knize, dala rodině ochutnat, aniž bych řekla z čeho je, a pochutnali si všichni – překvapení, když jsem řekla z čeho pesto bylo, bylo veliké a nefalšované. Taky košťály z brokolice a květáku lze využít v kuchyni.

Někdy není zužitkování zbytků jen o jídle – z některých potravin si můžete připravit i pleťovou masku, nebo vlasový zábal.
Tahle knížka je zkrátka plná zajímavých informací a tipů na využití jídla, které by jinak možná skončilo v koši.
Knížku jsem si přečetla s chutí, a dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí – doporučuji ji všem, kterým plýtvání jídlem není lhostejné, a ještě při zužitkování zbytků ušetří vlastní peněženku.
Knihu si prohlédněte, nebo kupte po kliknutí zde: Konec plýtvání jídlem

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account