Jestli jde u nás něco na odbyt – téměř po stovkách kusů, pak domácí noky či nočky. Jdou jíst téměř ke všemu anebo dokonce samostatně jen polité máslem, anebo rozpraženým špekem.
-
1 kg brambor vařených ve slupce (můžete i den předem)
250 g – 300 g polohrubé mouky (pořádně prosít)
2 vejce
špetka soli
Postup je jednoduchý, jen dělejte nočky malé a zbytečně nepřidávejte mouku, ať nemáte místo nadýchaných noček tvrdé hrudky.
A jak na to?
Brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a smícháme se dvěma vejci. Mouku přidáváme pozvolna, ne všechnu najednou, a zpracováváme těsto. Nejlépe to jde vlastníma rukama. Nedělejte těsto příliš moučné, noky by měly být nadýchané.
Z dobře vypracovaného těsta tvarujeme nejdříve válečky. Z válečků potom oddělujeme stejně velké kousky a tvoříme nočky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru.
Mohu-li poradit, pak zcezené ještě nasypte do máslem mírně vymazané mísy, nebudou se lepit a můžete servírovat.