I v září se mohou sbírat bylinky pro nejrůznější užití. Nesbírejte ale větší množství, než které jste schopni spotřebovat přes jeden rok. Starší bylinky, ztrácejí účinné látky. Raději si napřesrok natrhejte a nasušte znovu čerstvé.
Jitrocel roste na polních a lučních cestách. Lze také najít na volně ponechané půdě i v příkopech.
Užívá se při onemocnění dýchacích orgánů, kašli, černém kašli, plicním astmatu, tuberkulóze plic a zahlenění.
Čaj se připravuje z jedné vrchovaté lžičky listů, které se zalijí ¼ litrem vroucí vody a nechá se asi 10 minut odstát, poté se přecedí a může se pít. Čaj se doporučuje pít při onemocnění jater a měchýře.
Rozmačkané čerstvé listy pomáhají při řezných i tržných ranách, při bodnutí vosy a dokonce i při velkých opuchlinách. List jitrocele v obuvi napomůže odstranění puchýřů.
Z jitrocele se připravuje i sirup, a to tak, že se 4 vrchovaté hrsti listů jitrocele namelou v mlýnku na maso. Ke vzniklé kaši se přidá 300 g cukru, 250 g včelího medu a trochu vody. Směs se povaří na slabém ohni za stálého míchání, dokud nevznikne hustá tekutina, která se ještě horká přelije do sklenic a nechá vychladnout a poté uloží do chladničky.

 

1 Komentář
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    Pekne tema

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account