Masopustní makové motance

Vytisknout recept
Makový motanec, klenot masopustní tabule, není složitý na přípravu a skvěle si pochutnáte. Mák má navíc kulturní význam v různých částech světa a semena symbolizují hojnost a prosperitu.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 2 hours 5 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 2 hours 25 minutes
Porce 0 individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 22 g čerstvého droždí asi polovina kostky

Maková náplň:

  • mletý mák
  • 250 g změklého másla
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce marmelády nebo rumu nemusí být

Instrukce

  • V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.
  • Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu; dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.
  • Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy.
  • Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete prošlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.

Notes

Zdroj a foto: Babiččina volba
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account