Babiččina kulajdička vám zlepší náladu
Ingredience
- 2 l Voda
- 2 lžíce Olej
- 1/4 ks Máslo
- 1 hrst Lesní houby
- 4 ks Brambory nakrájené na kostky větší
- 2 lžička Sůl
- 2 lžička Polévkové koření (Harmonie, Podravka ...)
- 1/2 ks Masox
- 5 ks Bobkový list
- 8 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř celý
- 4 lžíce Cukr krupice
- 3 lžíce Ocet
- 8 ks Vejce menší
- 30 g Kopr čerstvý nebo mražený
- 1/2 dcl Šlehačka, smetana nebo mléko
- 2 lžíce Hladká mouka
Instrukce
- Do vyššího hrnce dáme rozehřát 2 lžíce oleje, 1/8 másla a 2 vrchovaté lžíce hladké mouky. Uděláme světlou jíšku, kterou hned zalijeme horkou vodou. Dále přidáme lesní houby (mohou být čerstvé, sušené nebo mrazené), brambory, sůl, polévkové koření, masox, bobkový list, nové koření, pepř a necháme cca 10 minut povařit. Potom přidáme cukr a ocet a do polévky zapustíme celá vejce a chvíli nemícháme, proto, aby nám zůstaly žloutky vcelku - asi tak 3 minutky. Nakrájíme kopr na kousíčky a opatrně vmícháme do polévky. Necháme ještě asi další 3 minutky povařit. Na závěr vmícháme 1/8 másla a 1/2 dcl šlehačky (místo šlehačky můžeme použít 1 dcl smetany nebo 2 dcl mléka). Na talíři můžeme ozdobit řeřichou. Dobrou chuť. 🙂