Zdá se vám kombinace aromatického celeru a uzeného tofu nezajímavá? Pak věřte, že až si ji uvaříte, budete překvapené, jak dokonalý pár vytvářejí. Receptem jsem se nechala tentokrát inspirovat v naší Dárkovně. Za nasbírané body jsem se odměnila a objednala si mini-kuchařku "Moje BIO pochoutky". Kniha, která by rozhodně v knihovničce zdravé výživy chybět neměla. Je plná zajímavých receptů. Od polévek, přes pomazánky, hlavní jídla až po sladké dezerty. A nejen to. Dozvíte se jasně a stručně vše, co vás zajímá o vybraných produktech BIO kvality.
Váháte? Mrkněte do Dárkovny a směňte svou odměnu za pochoutky, které vás naladí do pohody a zdraví.
Recept na celerovou tofu polévku naleznete v knize "Moje BIO pochoutky" na stránce 18. Já jsem si jej maličko poupravila k obrazu i chuti své.
Co budete potřebovat?
- 400 g celeru (asi polovina větší bulvy)
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 středně velká mrkev
- 2 cibule
- 1 PL (kokosového, olivového) oleje
- 200 g uzeného tofu
- 0,2 dcl BIO bílého vína
- 0,7 l zeleninového vývaru
- špetku soli
- špetku mletého citronového pepře
- 1 PL nasekaného čerstvého koriandru
Jak postupovat?
Celer a mrkev oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Řapíkatý celer překrájejte na špalíčky.
V kastrolu rozehřejte olej a na něm dozlatova osmažte nakrájenou cibulku. Přidejte strouhaný celer s mrkví a kousky řapíkatého celeru. Podlijte vývarem a vínem. Přiveďte k varu a povařte cca 15 minut, dokud se vám zelenina nebude zdát měkká. Tyčovým ponorným mxérem rormixujte do hrubšího krému. Přidejte tofu nakrájené na kostičky. Dochuťte solí, pepřem a koriandrem.
Hotovo. Polévka za půl hodiny hotová je na stole. Dobrou chuť.
400g - Celer2ks - Řapíkatý celer (stonky)2ks - Cibule1ks - Olej (olivový, kokosový)1ks - Mrkev200g - Tofu (uzené)0,2dcl - Bílé víno0,7l - Zeleninový vývar1špetka - Sůl1špetka - Pepř mletý (citronový)1lžíce - Koriandrpříprava - 10vaření - 20