veganský skořicový šnek
Ingredience
- 250 ml Rostlinné mléko nebo voda
- 2 lžička Cukr
- 15 g Droždí
- 400 g Hladká mouka
- 1/2 lžička Sůl
- 2 lžíce Cukr
- 60 g Rozpuštěné rostlinné máslo
NÁPLŇ
- 120 g Veganské máslo
- 6 lžička Cukr krystal
- 3 lžička Mletá skořice
Instrukce
- Nejdříve si uděláme kvásek: smícháme rostlinné mléko/vodu se dvěma lžičkami cukru, kvasnicemi a necháme stát 15-20 minut na teplém místě.Mezitím, co se tvoří kvásek, si dáme do mísy mouku se dvěma lžícemi cukru, přidáme sůl, rozpuštěné máslo (ne horké!) a následně hotový kvásek. Vše důkladně prohněteme v těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo nakynout (cca do dvojitého objemu).Po nakynutí těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme v obdélník silný asi 5 mm. Na každý obdélník namažeme změklé máslo (psala jsem 120 g (=60g na každý obdélník), ale může být i více). V misce smícháme cukr a skořici a dostatečně posypeme oba pláty. Zbytek cukru se skořicí smícháme s vodou - tím pak budeme potírat šneky. Pláty srolujeme a krájíme na kousky široké asi 2 cm. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout. V troubě dost nabydou, takže je nepokládat vedle sebe).Před vložením do trouby šneky potřeme právě tím cukrem se skořicí a vodou - krásně nám zezlátnou. Pokud máme perličkový cukr, můžeme ještě posypat. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 10 minut. Omlouvám se za fotku, kde jsou jen dva šneci 🙂 😀 tak rychle se snědly, že jsem to fakt nestihla 😀 Při dalším pečení dodám fotku jinou 🙂