Sladká pomazánka z vlašských ořechů
Ingredience
- 2 hrnek Vlašské ořechy
- 4 lžíce Kakao
- 3/4 hrnek Sirup agáve nebo med
- 150 ml Převařená voda
Instrukce
- Máte rádi čokoládu a oříškovou nugetu? ak to bude recept právě pro vás!Už jako malá jsem holdovala takové té malé krabičce, která v sobě ukrývala pár gramů lahodné arašídové nugety. Asi nemusím připomínat, že taková pochoutka uspokojí váš mlsný jazýček, ale je také schopna přidat pár těch nežádoucích kilogramů pokud sníte celé balení na posezení. Obsahuje totiž značné množství tuku a cukru.Připravila jsem si pro vás jednoduchý recept na lahodnou pomazánku, která nahradí tu z obchodů a ještě ke všemu je mnohem zdravější i méně kalorická. Můžete si tak holdovat tomuto sladkému pokušení bez výčitek svědomí.Co budete na její přípravu potřebovat?2 hrnky vlašských ořechů (obsahují mnoho vitamínů zejména skupiny B, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vápník, železo, hořčík, zinek, mangan a draslík)4 PL kakaového prášku3/4 hrnku sirupu z AGÁVE (pokud jej nemáte, nahraďte medem)150 ml převařené vody mixér s ostrými nožiPředehřejte si troubu na 190 °C.Jádra vlašských ořechů vsypte na plech a vložte na 10 minut do rozpálené trouby.Mezitím si převařte 150 ml vody a nechejte vystydnout.Pečené a zchlazené ořechy vložte do robotu a mixujte na jemnou kaši. Přidejte sirup, kakao a dolijte převařenou vychladlou vodou. Pokračujte v kutrování, dokud vám nevznikne hladká jemná hmota. Hotovou pomazánku přendejte do dózy a skladujte v chladničce. Trvanlivost je 5 dní. Věřte však, že tak dlouho vám nevydrží. Z tohoto množství vyrobíte 590 g ořechového lahodného krému.TIP: pomazánka je výtečná pro svou energetickou hodnotu na snídani, namazaná na čerstvém pečivu. Přidat si ji můžete k bílému jogurtu, do müsli nebo ji použít jako DIP na čerstvé ovoce. Lze ji také použít jako náplň do buchet. Přeji vám dobrou chuť!