Babiččiny z pece - nadýchané, voňavé a křehké buchty

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 35 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 3 a 1/4 hrnek Hladká mouka
  • 1 hrnek Mléko
  • 6 lžíce Cukr krupice
  • 6 lžíce Olej
  • 21 g Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 ks Vejce
  • 5 lžíce Bílý jogurt
  • 1 ks Citrón - kůra
  • 1 ks Vanilkový cukr

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 1 ks Tvaroh - kostka
  • 6 lžíce Mléko
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • Šťáva z 1/2 citrónu

POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • 1 hrnek Povidla
  • 2 lžíce Rum
  • 2 lžíce Dětských mletých piškotů anebo strouhaného tvrdého perníku, který dodá náplni výraznější chuť

MAKOVÁ NÁPLŇ

  • 1 hrnek Mletý mák
  • 1 hrnek Mléko
  • 5 lžíce Cukr krupice
  • 2 lžíce Rybízové zavařeniny (nebo jiné, pikantnější)
  • 1 špetka Skořice
  • Kůra z 1 citrónu

Instrukce

  • Milé ženy,
    ráda vzpomínám na doby, kdy nám doma z pece voněly jemné a nadýchané buchy s domácími švestkovými povidly. Moje babička byla prvotřídní kuchařka a pekařka. Všechno dělávala s láskou sobě vlastní a byla mně skvělou učitelkou a velkým vzorem. Byla to zkrátka Žena s velkým Ž. Obdivuhodná, spravedlivá a laskavá. 
    Ráda se s vámi všemi podělím o vyzkoušený a prověřený recept snad stovkou pokusů a stovkou gurmánů.
    Co budeme na přípravu těsta potřebovat:
    3 a 1/4 hrnku hladké mouky (mám osobně vyzkoušenou značku Babiččina volba na kynutá těsta, DOPORUČUJI)1 hrnek mléka teplého, do kterého rozdrobíme:půlku kostky droždí (21 g)6 PL cukru krupice6 PL oleje (vyzkoušený mám slunečnicový nebo řepkový)špetku soli2 ks vajíček1 ks vanilkového cukrunastrouhanou kůru z 1 dobře omytého citronu5 PL smetanového jogurtu (neuvěřitelně zjemní chuť a konzistenci těsta)
    Do mísy si nasypeme mouku, osolíme, přidáme cukr s vanilkovým cukrem a strouhanou kůru z citronu. Zalijeme vzešlým kváskem z mléka a droždí. Dodáme jogurt, vajíčka a olej. Vše dobře prohněteme v hladké a vláčné těsto. 
    Dáme vykynout minimálně na 60 - 90 minut.
    Připravíme si náplň, jaká nám nejvíce lahodí.
    Osvědčené jsou švestková povidla, tvaroh, mák, rozvařená jablka ale také u nás doma velmi oblíbená nutella.
    Tvarohová nádivka:
    1 kostka tvarohu (250 g), můžete použít vaničkový, který je řidší6 PL mléka na zředění (vaničkový již ředit není potřeba)1 vanilkový cukršťáva z půlky citronu
    Všechny suroviny dobře promícháme a nádivkou plníme těsto.
     
    Povidlová nádivka:
    1 hrnek švestkových povidel2 PL rumu2 PL dětských mletých piškotů anebo strouhaného tvrdého perníku, který dodá náplni výraznější chuť
    Všechny suroviny promícháme. Nádivka je připravena k naplnění těsta.
     
    Maková nádivka:
    1 hrnek mletého máku1 hrnek mléka5 PL cukru krupice2 PL rybízové zavařeniny (nebo jiné, pikantnější)špetka skořice strouhaná kůra z 1 citronu
    Mák si musíme v mléce povařit cca 15 minut. Pokud se vám bude zdát směs příliš tuhá, podlijte ještě troškou mléka. Do vychladlého máku přidáme zbylé suroviny, dobře promícháme a plníme těsto.
     
    Až máme těsto krásně vykynuté, začneme tvořit jednotlivé buchty.
    Lžící vykrajujeme stejně velké kousky, ze kterých na pomoučeném vále (opět hladkou moukou) vytváříme bochánky. Ty pak opatrně rozprostřeme na placičky, do jejichž středu pokládáme náplň.
    Okraje těsta pevně spojíme a vytvarujeme buchtu.
    Každý kousek vkládáme do pekáče vymazaného olejem.
    Buchty při pečení ještě nabydou, proto je v pekáčku ukládáme volně.
    Každou jednotlivou buchtu potřeme okolo olejem, abychom zamezili jejich slepení dohromady.
    Buchty v pekáčku necháme ještě dokynout, stačí 5 minut.
    Vložíme do předem rozehřáté trouby na 175 °C a pečeme 30 - 40 minut.
    Upečené buchty necháme vychladit a pocukrujeme moučkovým cukrem.
    Všem přeji povedenou voňavou dobrotu!
     
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account