Super-zdravý koláč s kukuřičnými lupínky
Ingredience
- 1 hrnek Vlašské ořechy (mleté)
- 2 hrnek Kukuřičné lupínky (mleté) Corn Flakes
- 1 ks Vejce
- 100 g Máslo
- 4 cl Javorový sirup
- 4 cl Datlový sirup
- 2 cl Pampeliškový sirup
NÁPLŇ
- 300 g Ovoce
- 4 cl Javoroví sirup
- 4 cl Chardonay víno
- 1 ks Skořice
- 1 ks Vanilkový pudink
- 0,4 dcl Mléko
- 4 lžíce Sirup nebo cukr
- 2 lžíce Maizena nebo jiný škrob na zahuštění
Instrukce
- Milé ženy,tento koláč udělá radost všem, kteří milují křupavé ořechy v kombinaci s ovocem a vláčným pudinkovým přelivem. Cukr je nahrazen sirupy, které dodají těstu i náplni patřičný šmrnc. Tak pojďme do přípravy! Co budeme potřebovat:1 hrnek vlašských ořechů, které si umeleme2 hrnky kukuřičných lupínků, opět semletých1 vajíčko celé100 g másla4 cl javorového sirupu4 cl datlového sirupu2 cl pampeliškového sirupu Troubu si předehřejeme na 180 °C.Do mísy si nasypeme umleté ořechy a lupínky. Přidáme změklé máslo, vajíčko a přilijeme sirupy. Vše dobře prohněteme a vypracujeme pevné a soudržné těsto. Formu o průměru 25 - 30 cm si vyložíme pečícím papírem (nebo vymažte, jak jste zvyklé) a těsto do formy "vytlačíme".Vložíme do rozpálené trouby a upečeme dozlatova (20 - 25 minut). Upečený korpus necháme vychladnout.Na ovocnou náplň si připravíme:300 g ovoce (já jsem použila ostružiny, lze jakékoliv - jablíčka, rybíz, jahody, maliny, směs plodů, které máte rády)4 cl "Chardonnay" vína (můžete jakékoliv, které máte právě načaté v ledničce)4 cl javorového sirupu (opět můžete nahradit sirupem, který máte doma po ruce, třeba i šťávou JUPÍ)špetka skořice škrob na zahuštění (Maizena, bramborový)Ovoce dáme do kastrůlku, podlijeme vínem, zakápneme sirupem, přidáme špetku skořice a zredukujeme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Vznikne ovocný pudink, který ihned vlijeme na vychlazený korpus.A necháme zatuhnout.Jako poslední si připravíme pudinkový přeliv.1 vanilkový pudink4 dcl mléka4 lžíce javorového sirupu (nebo cukru)Uvaříme pudink podle návodu, jen mléka dáme pouze 4 dcl. Hotovým pudinkem přelijeme korpus s ovocem a dáme vychladit. Aby nám pudink na povrchu při chladnutí nepopraskal, zasypeme ještě teplý moučkovým cukrem.A zdravá dobrota je na světě. V teplých dnech jara a léta k odpolední kávě nebo čaji "o páté" je vynikajícím osvěžením a povzbuzením.Dobrou chuť!