Linecký koláč se smetanovým krémem
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 100 g Cukr moučka
- 150 g Máslo
- 2 ks Vajíčka
- 1 lžička Prášek do pečiva
- 1 ks Citrón - strouhaná kůra
- 1 ks Vanilkový cukr
- 1 lžička Strouhaná pomerančová kůra
- 1 špetka Sůl
KRÉM
- 200 g Očištěné ovoce (ostružiny, rybíz, jahody, angrešt, směs ovoce)
- 100 g Cukr krupice
- 2 ks Vejce
- 100 ml Smetana ke šlehání
Instrukce
- Linecký koláč se smetanovým krémemAč vám může připadat množstvím surovin moučník náročný a zdlouhavý, nenechte se zmást. Je opravdu snadný a chutný. Co budeme potřebovat na těsto:Ze všech surovin připravíme křehké těsto. Prosátou mouku, cukr, vanilku, kypřící prášek a kůru z citronu a pomeranče promísíme. Osolíme. Přidáme změklé máslo a vajíčka. Důkladně propracujeme. Vytvořený bochánek si vložíme odpočinout do chladničky, než si připravíme smetanový krém.Jak si připravíme krém:Ovoce (může být i mražené) vložíme do rendlíku. Pár kousků na ozdobu si odebereme a necháme v celku. Rozvaříme spolu s cukrem na kaši. Podle potřeby trošku podlijeme vodou, aby se nepřipálilo. Rozmixujeme nebo propasírujeme. Odstavíme z plotýnky. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vajíčka. Troubu si předehřejeme na 180 °C (elektrickou, pokud máte horkovzdušnou, postačí 160 °C).Odpočinuté těsto si rozválíme a přeneseme na pečící papír do formy o průměru 26 cm. Zalijeme připraveným krémem a posypeme zbylými celými kousky ovoce.Pečte cca 40 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je krém zatuhlý. Pokud se vám bude zdát řídký, dobu pečení prodlužte dle potřeby.Upečený moučník nechte vychladnout. Servírujte studený.