Linecký koláč se smetanovým krémem

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 45 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 300 g Hladká mouka
  • 100 g Cukr moučka
  • 150 g Máslo
  • 2 ks Vajíčka
  • 1 lžička Prášek do pečiva
  • 1 ks Citrón - strouhaná kůra
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 lžička Strouhaná pomerančová kůra
  • 1 špetka Sůl

KRÉM

  • 200 g Očištěné ovoce (ostružiny, rybíz, jahody, angrešt, směs ovoce)
  • 100 g Cukr krupice
  • 2 ks Vejce
  • 100 ml Smetana ke šlehání

Instrukce

  • Linecký koláč se smetanovým krémem
    Ač vám může připadat množstvím surovin moučník náročný a zdlouhavý, nenechte se zmást. Je opravdu snadný a chutný. 
    Co budeme potřebovat na těsto:
    Ze všech surovin připravíme křehké těsto. Prosátou mouku, cukr, vanilku, kypřící prášek a kůru z citronu a pomeranče promísíme. Osolíme. Přidáme změklé máslo a vajíčka. Důkladně propracujeme. Vytvořený bochánek si vložíme odpočinout do chladničky, než si připravíme smetanový krém.
    Jak si připravíme krém:
    Ovoce (může být i mražené) vložíme do rendlíku. Pár kousků na ozdobu si odebereme a necháme v celku. Rozvaříme spolu s cukrem na kaši. Podle potřeby trošku podlijeme vodou, aby se nepřipálilo. Rozmixujeme nebo propasírujeme. Odstavíme z plotýnky. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vajíčka. 
    Troubu si předehřejeme na 180 °C (elektrickou, pokud máte horkovzdušnou, postačí 160 °C).
    Odpočinuté těsto si rozválíme a přeneseme na pečící papír do formy o průměru 26 cm. Zalijeme připraveným krémem a posypeme zbylými celými kousky ovoce.
    Pečte cca 40 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je krém zatuhlý. Pokud se vám bude zdát řídký, dobu pečení prodlužte dle potřeby.
    Upečený moučník nechte vychladnout. Servírujte studený.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account