Žitná placka se zeleninou
Ingredience
- 200 g Žitná colozrnná mouka
- Voda
- Tamari
- 1/2 lžička Himalajská sůl
- Mletý kmín
- Kari
- Mleté lněné semínko
- Mix zeleniny
- Máslo nebo ghí
- 1/2 lžička Kurkuma
Instrukce
- Žitná mouka získává na popularitě, ale vy možná nevíte, co s ní. Tyhle zeleninové placky podle Zdeňky V. jsou skvělou volbou.Z mouky a vody uděláme těsto, přidáme sůl, kari, kmín a semínka, posypeme moukou a necháme tak hodinu v lednici odpočinout, aby těsto nabobtnalo. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, tamari, kurkumu a podusíme. Česnek přidáváme až nakonec. Kdo má rád ostřejší verzi, může přidat chilli nebo tabascco. 😀Po cca hodině vypracujeme z těsta malé placky, které upečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupňů Celsia cca 20 minut. Po upečení dáme zeleninovou směs na placky a můžeme posypat sýrem. Žitná mouka obsahuje méně lepku než bílá pšeničná mouka a lněné semínko dodá vašemu tělu zdraví prospěšné látky.