Nemáte ještě plán na neděli? Jana LeBlanc má pro vás tip.

Zřejmě už se vám to taky stalo: rozečetla jste nějakou knížku a zase ji odložila – protože jste na ni neměla čas, kvůli jiné knížce, jelikož vás to zrovna nebavilo a říkala jste si, že za čas to bude třeba lepší. Jenže knížka skončila v knihovně a od té doby jste se do ní nepodívala. Až 28% knih, které máme doma, je podle průzkumu nepřečtených. A právě kvůli takovým knihám pořádá 31. srpna knihkupectví Martinus.cz Den nepřečtených knih.

Proč vlastně knihy nedočítáme? Téměř polovina z nás údajně proto, že je nudí děj. Dalších skoro 20% knihomolů odloží knihu kvůli nízké literární kvalitě. Stejná část čtenářů přestane číst kvůli přihlouplé zápletce nebo nesympatické hlavní postavě. Znalci knih tvrdí, že na zjištění, jestli je kniha opravdu dobrá nebo špatná, vám stačí prvních 20 stran. Průměrní čtenáři jsou daleko odhodlanější: většinou knihu odložíme až mezi 50. a 100. stránkou, tedy zhruba v momentě, kdy se začíná již rozvíjet základní zápletka knihy, a my jsme pochopili, že i přesto, že se něco začíná dít, to nebude kniha pro nás. V českých domácnostech jich takto končí v knihovničce okolo 130 milionů: – nedočtených.  

S Dnem nepřečtených knih přišlo internetové knihkupectví Martinus poprvé v roce 2011. Svátek “nepřečtených” knih od té doby pokračuje každý rok a pochopitelně i letos. V neděli 31. srpna bude pravý den na to, abyste s odkládaným knihami jednou provždy skoncovala a napravila aspoň jeden rest. Společně s vámi to udělají stovky, možná tisíce čtenářů. Letos se knihkupectví rozhodlo zaměřit na klasiku a ověřit citát Marka Twaina, který řekl, že “knize, kterou všichni chválí, ale nikdo ji nečte, se říká klasika”. Z průzkumu knihkupectví Martinus totiž vyplynulo, že pouze 3% knihomolů přečetlo víc než tři čtvrtiny knih z povinné školní četby. Favoritem mezi nechvalně proslulou povinnou četbou je jednoznačně Kytice, kterou dle průzkumu přečetlo 84 % čtenářů. Na druhé příčce se umístil Máj, který přečetlo 77 % čtenářů, třetí nejoblíbenější českou klasikou jsou Povídky malostranské, které dočetlo 61 % knihomolů. “Češi čtou velmi málo dramata, ta v průzkumu naprosto propadla. Například divadelní hru Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, ve které se poprvé objevila česká hymna Kde domov můj, četlo jen 14 % zúčastněných,” komentuje průzkum Dušan Murčo, country manažer knihkupectví Martinus.cz. Ze zahraniční klasiky si mezi čtenáři nejlépe vedl titul Na západní frontě klid (63 % čtenářů), Obraz Doriana Graye (54 %) a Lakomec (48 %). Naopak nejméně oblíbenou zahraniční klasikou se stala Conradova kniha Srdce temnoty a Ibsenovo drama Nora.

Do Dne nepřečtených knih se můžete zapojit úplně jednoduše: v neděli stačí sáhnout po knize, kterou máte doma a dosud ji odkládáte, a začíst se do ní. Ještě předtím, než se ponoříte do příběhu, ale vytáhněte smartphone, knihu vyfoťte a nahrajte snímek na sociální sítě s hastagem #dnk2014. V den akce také můžete na www.denneprectenychknih.cz sdílet zápisky, své čtenářské deníky a inspirovat tak ostatní knihomoly k dočtení nejen knih ze seznamu povinné školní četby.

Češi prý nejčastěji čtou v posteli a v městské hromadné dopravě. Nicméně tipy účastníků akce, kde se 31. srpna s knihou uvelebit, se rozhodně neomezují jen na tradiční místa. Začíst se do knihy můžete třeba v houpacím křesle, ve vaně, v koruně stromu, při houpání kočárku, v práci ukrytí na záchodě nebo ve frontě na zmrzlinu. A že nevíte, po čem sáhnout? Jestli vás nenadchlo nic z výše uvedeného, inspirovat se můžete také na knižním serveru Goodreads.com, kde najdete světový seznam nejčastěji nedočtených knih. Vévodí mu kniha Josepha Hellera Hlava 22 následovaná Hrou o trůny (G.R.R. Martin), Prázdným místem od J. K. Rowling a Annou Kareninou od Tolstoje.

No, já osobně budu mít v neděli rozhodně co dělat. Nepřečtených knih mám v knihovničce i čtečce hned několik. Tento rok to ale nad klasikou nejspíš vyhraje Emoční inteligence Daniela Golemana, kterou už jsem odložila už třikrát.

A co budete číst vy?

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account