Tradice barvení vajec sahá daleko do minulosti a právě původní a nejstarší barvení načerveno stojí i v etymologii samotného slova „kraslice“. V poslední době se objevilo mnoho trendů, jak velikonoční vejde zdobit a barvení se fantazie nekladou. Technika madeirové kraslice vznikla podle madeirové krajky, kdy se krajka vyšívala bílou nižší na plátno. A právě do ní se zamilovala paní Jana Rybenská, která se tomuto stylu věnuje už více jak 10 let.

Jak jste se dostala k výrobě velikonočních kraslic?

Už od dětství jsem měla kladný vztah k ručním pracím a co se týče velikonočních kraslic, tak u nás na vesnici se vždy tato staročeská tradice dodržovala a koledníkům jsem s dětmi vyráběla klasické malované kraslice. Později jsem objevila techniku madeirových vajec, která mě naprosto okouzlila a velmi jsem si ji oblíbila.

Jaké techniky při tvoření kraslic používáte?

Nejdříve vajíčka vyfouknu a poté je musím nechat nějakou dobu vyschnout. Dále si obyčejnou tužkou předmaluji vzory, které potom mikro vrtačkou vyvrtám. Vyvrtaná vajíčka nechám v roztoku Sava vyčistit od blan a nečistot. V případě barevných kraslic přichází na řadu sprejování. U přírodních vajec tento krok vynechám a rovnou je maluji voskem. Takto hotové kraslice už jen dozdobím stuhou a je hotovo.

Jak dlouho trvá vyrobení jedné kraslice s madeirovým vzorem?

Kompletní výroba jedné madeirové slepičí kraslice trvá asi 50 minut. U pštrosí kraslice je to podstatně déle a to klidně i 8 hodin.

Kdy pro vás začíná sezóna tvorby velikonočních kraslic?

Vzhledem k časové náročnosti se tomu věnuji celý rok. 

Jaká vajíčka jsou pro tvorbu madeirového vzoru nejlepší?

Z mých zkušeností mohu říct, že tato technika se dá vytvořit na všech u nás dostupných vejcích, ale klíčem k úspěchu je kvalitní skořápka pocházející z domácího chovu.

Jaký používáte na kraslice vosk?

Používám obarvené pláty včelího vosku nebo rozpuštěné voskovky české výroby.

Jaké barvy patří mezi vaše nejoblíbenější?

Já jsem milovníkem spíše přírodních barev, ale mezi lidmi stále převládají tradiční pestré barvy, někteří se dokonce nebojí ani experimentovat. Ve fantazii se meze nekladou.

Je pro vás zdobení kraslic koníček nebo se s touto prací dá uživit?

Vzhledem k tomu, že se jedná o sezónní záležitost, je to pouze můj velký koníček.

Podle čeho vytváříte vzory na kraslicích? Máte nějaké oblíbené?

Vše vytvářím z hlavy, podle mé inspirace. Momentálně mám více než 60 vzorů, kterými své kraslice zdobím.

Dala byste nám tip, jak si takové kraslice s madeirovým vzorem vytvořit i doma? 

Je to především o trpělivosti a chuti tvořit. Dále se to odvíjí od kvality nástrojů a pomůcek. To jsou hlavně léta praxe. 

Jak nejraději relaxujete?

Nejraději relaxuji v létě na zahradě nebo kdykoliv při procházce s milovaným vnoučkem.

Foto: archiv

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account