Místo, kde jsme byli již několikrát a kde nás to pokaždé baví. Je radost vidět, jak se ZOO postupně rozšiřuje a vzkvétá. ZOO Chleby byla založena 5. června 1997 a je první oficiální porevoluční nestátní zoologickou zahradou v ČR.

Vznikla na základech předchozí sbírky zvířat manželů Fraňkových. Jak se kolekce rozšiřovala, malý prostor zahrady rodinného domu přestal vyhovovat, bylo nutné hledat nové místo již s cílem vytvořit plnohodnotnou zoo. Toto místo se nakonec našlo v areálu nepoužívané a poničené fary v malé obci Chleby (u Nymburku).

Do ZOO si velmi rychle našli cestu první návštěvníci, kterých stále přibývalo. V roce 2004 se ZOO Chleby stala řádným členem EARAZA (Euroasijské regionální asociace zoologických zahrad a akvárií) a také získala licenci MŽP ČR, čímž se stala první oficiální porevoluční nestátní zoologickou zahradou. Již v prvních letech své existence dosáhla i významných chovatelských úspěchů, jako např. opakovaný odchov zoborožce nosorožčího, český prvoodchov satyra Temminckova, odchov koroptve pouštní nebo tetřívka kavkazského (světový prvoodchov).

I v dalších letech se zoo díky vlastnímu úsilí i s přispěním četných dobrovolníků dynamicky rozvíjela. Obměněna byla druhová skladba zvířat, postupně vznikla dětská kontaktní zoo, pavilon „Angkor Wat“ (pro gibony), obří sladkovodní akvárium „Labe“, pavilon gepardů „Livingstone House“, kolekce betonových soch vyhubených zvířat, ubikace surikat, lemurů kata atd. Výrazně se zlepšila i infrastruktura a návštěvnický servis.

Zoo patřila s plochou pouhých 0,6 ha k nejmenším v republice.  I to se však změnilo. V roce 2008 byl zakoupen pozemek bývalého pole o ploše 3,7 ha, který leží jen kousek vedle stávajícího areálu. První bylo zhotoveno parkoviště, poté vysázeny tisíce stromů a keřů, koncem roku 2012 se objevila i první expozice – výběh velbloudů. Nová část zoo byla slavnostně otevřena v dubnu 2014. V té době jen s výběhem velbloudů, domácími zvířaty, dětským hřištěm, občerstvením, pokladnou a prodejnou suvenýrů. Současně byla spuštěna i elektronická pokladna a turnikety ve staré části zoo a celkový elektronický systém vstupenek, který umožňuje vstup do obou částí na jednu vstupenku.

V roce 2016 v obchodě se suvenýry bylo zřízeno několik akvárií – velké mořské uprostřed místnosti, malé podlouhlé sladkovodní, unikátní dlouhé akvárium rejnoků pod prodejním pultem a také paludárium pro tropické žáby. Uprostřed prázdnin, počátkem srpna, bylo slavnostně otevřeno Mendelovo ekocentrum provedené v retro stylu. Místnost s terárii, insektárii a vitrínami plnými drobných hlodavců a pěvců, mangust, hadů, ještěrek a také spousty bezobratlých – od strašilek a kudlanek, přes šváby a brouky až po pavouky a štíry. Vše zařízeno pro snadnou obsluhu dětmi a doplněno zvířecí kuchyní, zázemím ošetřovatele i dětí a dvěma sály – velkým vybaveným moderními technologiemi a malým ve stylu prvorepublikové třídy.

Zcela nejvýznamnější událost mezinárodního významu přišla vzápětí – 26. srpna 2016 po několika letech příprav a dohod do Zoo Chleby dorazilo trio (1 samec a 2 samice) nejkrásnějších primátů planety – langurů duk.

Zoo Chleby se neustále vyvíjí a mění, vládne zde přátelská až rodinná atmosféra. K vidění je více než 420 zvířat ve zhruba 120 druzích. Zastoupeny jsou všechny skupiny od nejpočetnějších savců a ptáků, přes plazy a obojživelníky až po ryby a bezobratlé – ze všech kontinentů (kromě Antarktidy) a také množství rostlin (např. mnoho druhů bambusů).

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account