Z čeho se vyrábí worcesterová omáčka? Stačí k tomu voda,lihový ocet, melasa, rostlinný bílkovinový hydrolyzát, cukr, sůl, glukózo- fruktózový sirup, citronový koncentrát, švestkové povidla, karamel a směs koření. Ovšem v jakém poměru? V tom právě spočívá tajemství této omáčky. Střeží si ho majitelé originálního receptu z Anglie. Ta pravá worcesterová omáčka je od firmy Lea a Perrins.
S worcesterovou omáčkou je to obdobně jako s naší becherovkou: jednotlivých přísad se dopátrat dá. Nikdy už ale nezjistíte, v jakém poměru a jak dlouho se míchají a louhují.
Vznik omáčky se datuje do třicátých let 19 století. Vznikla, stejně jako becherovka- v lékárně, když jistý lord Sandys z anglického Worchesteru požádal lékárníky Lea a Perrinse, aby mu vyrobili stejnou omáčku, jakoupoznal na svých cestách po Indii. Lékárníkům se produkt nevydařil. Nevylili ho však a uložili v sudu ve sklepě. Když ho po dvou letech opět objevili, byli příjemně překvapeni.
Některé zdroje uvádějí, že ve směsi koření se vyskytuje například česnek, zázvor, cibule a další přísady. Originální receptura je však v anglickém Worcesteru přísně střežena.
                                  
                                                      
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account