Naučte se ignorovat to, co nemůžete změnit

Často se mě lidé ptají, jak to udělat, aby se cítili šťastní, zvýšili si vnitřní pohodu, našli klid a hlavně si ho udrželi. Když si povídáme, sami zjistí, že stále řeší něco okolo sebe, tedy mimo sebe. Zkrátka příliš pozornosti dávají tomu, co vlastně vůbec nemohou ovlivnit.

Představte si například kruh. V tom kruhu jste vy a vše, co můžete na 100% ovlivnit. Tím má cenu se zabývat a tomu přikládat svou energii. Může to být například rozhodnutí, které můžete udělat pouze vy, jiný úhel pohledu na situaci, přístup k určité situaci či události, přijetí zodpovědnosti za vaše myšlení, chování, konání. Pokud zaměříte na sto procent pozornost do této zóny, je to v pořádku a odtud také vede cesta k vašemu štěstí.

Rozhodnete-li se, ale veškerou svou energii soustředit na události, které můžete jen částečně ovlivnit nebo vůbec je nemůžete ovlivnit, pak se ztratíte ve svém vlastním životě. Dostanete se do permanentního stresu, nervozity, frustrace, smutku či zloby na okolí nebo sami na sebe.
Sama z praxe vím, jak je někdy těžké žít podle těchto rad, i když vím, že fungují. Jak je těžké nedělat si domněnky, když vám na něčem nebo na někom hodně záleží.

Existuje pár možností, které vám pomohou právě v období, kdy uvíznete ve starých vzorcích myšlení nesebelásky, frustrace či smutku. Jedna z nich je zaměřená pozornost, tedy všímat si událostí, věcí a dění kolem sebe:

I když dnešní doba obecně nedovolí ten luxus jen tak plynout s časem či bez něj, přesto si dopřejte aspoň denně chvilku malého zastavení a porozhlédněte se kolem sebe:
– Dovolte si naplno prožít přítomný okamžik bez toho, aniž byste něco či někoho soudili nebo hodnotili. V takovém stavu jste totiž schopni přijímat i rušivé podněty s uvolněným postojem a nadhledem, aniž by vás nějak emocionálně rozhodily.

– Zkuste se tedy na chvíli zastavit, spočinout v přítomné chvíli, nadechnout se a vydechnout a vnímat jen to, co vám přinášení všechny vaše smysly. Začnete hlouběji vnímat vnitřní i vnější svět a uvidíte jasněji to, co jste předtím přehlíželi.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account