Mým dnešním grafomanským výronem začíná seriál o koučinku. Cítím potřebu vypsat se z velké lásky k metodě lidského rozvoje, které stoprocentně věřím a osvědčila se nejen v mém životě, ale v životech desítek mých klientů, kamarádů a známých.

Koučink láska má.

Budu psát o čistému koučinku, jaký pod hlavičkou ICF v Čechách propaguje Koučink centrum a já provozuji ve své Čisté duši. Kromě toho, že miluju koučování a maximálně mě naplňuje pohled na klienta, který „roste“, velmi ráda využívám služeb svých kolegů koučů. Když stojím před nějakou životní zkouškou, rozhodnutím, ale i – možná vám to připadne banální – když se potřebuji domluvit s rodinou. Díky koučování nacházím rychlá a svá řešení a mám velmi pozitivní výsledek, radost ze života, spokojenost a naplnění.
 
V 21. století se bohužel setkávám v České republice s lidmi, kteří stále netuší co koučink je, nebo jej zaměňují s terapií, poradenstvím, mentálním tréninkem a mentorováním. Všechny psychosociální procesy, programy a strukturované postupy mají své místo v souvislosti s duševními pochody, i koučink má několik styčných bodů s psychologií a psychoterapií. Pracuje třeba se schopnostmi, sebereflexe, sebepoznání, sebeuvědomění, motivací, osobními preferencemi a způsobem učení, získávání a zpracování informací. Nesmím zapomenout, že jde také o setkání dvou lidí a vybudování si vzájemného a důvěrného vztahu. Ale to je zhruba vše, v koučování je spousta věcí docela jinak. 

Co to tedy koučink je?

Na terapii jdete, když se potřebujete vykecat, pitvat se v minulosti či hledáte křivdy, obviňujete a tak nějak se nechcete hnout z místa. Proto mívá terapie často lítostivý charakter. Terapeut vás poslechne, maximálně sem tam položí otázku a pokud je šikovný, nastaví vám zrcadlo. Neposouváte se kupředu, a když už tak velmi, velmi pomalu. Ovšem vážím si terapeutů a jejich práce!
 
Mentální trenér s vámi maká. Úkoluje vás, kontroluje, driluje, udržuje v napětí. Pro lenochy fajn, taky se občas setkám s klientem, který vyloženě vyžaduje mentální trénink. Chce podávat výkon, ale pod taktovkou supervizora. Ale co se děje pak, když trénink skončí? Klient opět poleví a najede do starých zrezlých kolejí.
 
Mentor vás láskyplně vede. Podrobně vám popíše vlastní zkušenosti, poradí, názorně vysvětlí, se zájmem sleduje vaše počínání. Nabízí poučky, pomůcky a nástroje k osvojení určité dovednosti, odstranění zlozvyku a přijetí nového návyku. Když mentoruji, klienti ve všem spoléhají na mě. Na mé úsudky, znalosti a především zkušenosti. S přehledem dávají všanc odpovědnost za sebe sama. U koučinku to tak není. Výsledky koučování jsou trvalé, řešení hledáte ve své hlavě, a proto jsou pro vás ta nejlepší. 
 
Kudy tudy?
 
Kouč se vás zeptá, kde chcete být. Nemudruje ani nefrflá, naopak je vždy ve shodné – partnerské pozici s klientem. Povzbuzuje vás a pomocí koučovacích technik vás jemně a nenásilně vede k vašemu cíli. Koučink je o rychlých výsledcích, o motivaci, o konkrétních akcích. Koučink má vždycky pozitivní charakter.
 
Pokud se chystáte ke změnám čehokoliv na sobě samém, pak jdete do transformačního koučinku. Ten vyžaduje sérii sezení podle míry změn, jež se chystáte provést. Pakliže se připravujete na konkrétní akci a chcete jí dotáhnout do konce perfektně a s jistotou, pak vám pomůže transakční koučink.
 
Koučink dokáže významně přispět k rozvoji nesčetného množství oblastí lidské spokojenosti.
 
Takže stavíte-li dům, chcete sbalit ženu nebo muže svých snů, rozejít se či revitalizovat vztah, změnit stravovací návyky, chod rodiny, opravit porouchané vztahy doma nebo na pracovišti a konec konců uklidit si sám v sobě, zvolte si myšlenkový doprovod kvalitního, v oboru vzdělaného a zkušeného kouče. Kouč vám pomůže na startu nebo restartu povolání, existuje výkonnostní koučink a koučink zvláštních trhů. Každému podle potřeby.
 
Prosím pěkně, nedávejte své sny, nápady a vize do baby boxu, narodily se ve vaší hlavě, pomozte jim růst, opatrujte je, hýčkejte a pusťte se do realizace, těch u kterých víte, že mají potenciál, jsou pro vás důležité a přinesou vám do života spokojenost.
 
Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account