Krémová houbová polévka s estragonem

Vytisknout recept
Letos už houbařské sezóně odzvonilo, ale houby si můžete dopřát po celý rok. Ať už sáhnete po sušených zásobách nebo po čerstvých žampionech z obchodu, můžete z nich vykouzlit třeba tuto výtečnou polévku.
Kategorie Polévka
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 3
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 1 cibule
  • 50 g máslo
  • 250 g žampiony
  • 50 g sušené houby
  • 100 ml voda
  • 300 ml smetana 30%
  • 150 ml mléko plnotučné
  • 5 g sůl
  • 2 větvičky čerstvého estragonu
  • 2 plátky toastového chleba

Instrukce

  • Sušené houby nejprve namočte do vody a nechte je změknout. Mezitím nakrájejte cibuli najemno. Žampiony očistěte, nakrájejte je na plátky a jeden si odložte stranou na pozdější ozdobení polévky.
  • V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a krátce ji orestujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte namočené houby i s vodou a nakrájené žampiony, osolte a znovu krátce orestujte, aby se chutě propojily. Přilijte smetanu a mléko, přiveďte k varu a poté snižte teplotu.
  • TIP Beko: S rychlým přivedením k varu vám pomůže funkce Booster, která okamžitě zvýší výkon varné zóny. Díky tomu se směs zahřeje rovnoměrně a rychleji, aniž by se připalovala .Ideální pomocník, když chcete, aby houby pustily svou plnou chuť bez zbytečného čekání.
  • Zatímco se polévka jemně vaří, nakrájejte toastový chléb na malé kostičky a opečte je v troubě při 180 °C dozlatova. Hotovou polévku rozmixujte dohladka a podle chuti ještě osolte. Před podáváním ji ozdobte čerstvým estragonem, křupavými krutony a několika plátky syrového žampionu.

Notes

TIP kuchaře: Používáte mražené houby? Nechte je přes noc pomalu rozmrazit v lednici a poté je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Díky tomu se zbavíte nečistot a polévka si zachová jemnou, vyváženou chuť.
Zdroj a foto: Beko

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account