V honbě za vysněnou postavou je úplné vynechání příloh bez jejich adekvátní náhrady jedním z nejčastějších kroků, ke kterému se při hubnutí lidé uchylují. Tato radikální změna se ale z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může mít i neblahé zdravotní následky. Snažíte se tímto způsobem hubnout i vy? Prozradíme vám, jak chytře nahradit vysokokalorické přílohy a efektivně snížit celkový příjem kalorií tak, abyste se cítili stále sytí.
Pokud jste se nikdy nepokoušeli o změnu jídelníčku či redukci hmotnosti, jste pravděpodobně jednou z mála výjimek. Většina z nás během svého života nějaké „zaručené“ dietě v honbě za dokonalou postavou podlehla. Vyřazení příloh z každodenního stravování je jednou z nich. Ačkoliv jejich eliminace zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi se ukazuje, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné.
Proč se vynechání příloh dlouhodobě nevyplácí
Častý scénář vypadá tak, že při vynechání například obědové přílohy se tělo o energetický deficit přihlásí později večer, což má za následek dojídání se sladkostmi či velkými porcemi jídla. Pokud to nějaký ten týden přeci jen vydržíte, návrat do starých kolejí většinou bývá s neblahým dvojitým apetitem. „Při dlouhodobém vynechávání příloh si tělo přivykne na nižší příjem a po jejich opětovném zařazení pak hrozí poměrně vysoké riziko jojo efektu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.
Zdravotní rizika
Dlouhodobé vyřazení sacharidů z jídelníčku, může způsobit i velmi nepříjemné zdravotní problémy. Jeden z mnoha výzkumů na toto téma uvádí, že zatímco krátkodobé (cca jeden týden) vyřazení sacharidů může mít za následek ztrátu hmotnosti (většinou se však jedná o úbytek vody), tak jejich dlouhodobá absence (několik měsíců či let) v jídelníčku může způsobit například srdeční arytmii, poškození ledvin, osteoporózu a celkové zhoršení fyzické aktivity.
Konjakové přílohy Slim Pasta: ideální cesta k redukci hmotnosti bez hladovění
Správnou cestou tedy není vyřadit přílohy z jídelníčku, ale vhodně je nahradit. „Ideální je zařadit do stravovacího plánu přílohy z konjaku. Dokonale vás zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů,” popisuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.
Konjakové přílohy jsou nízkokalorickou alternativou běžných příloh. Najdete je pod názvem Slim Pasta. Konkrétně tato značka vyrábí přílohy z patentovaného složení – spojením ovesné vlákniny a mouky z rostliny konjak. Přílohy Slim Pasta jsou také bohatým zdrojem cenného glukomannanu – přírodní ve vodě rozpustné vlákniny, která má blahodárný vliv na celkové zdraví a navíc prokazatelně pomáhá ke snižování hmotnosti.
“Kalorická hodnota glukomannanu je pro organismus velmi nízká, proto je hojně využíván při redukčních dietách, nadváze a obezitě. U rozpustné vlákniny je běžné, že vstřebává vodu a zvětšuje svůj objem, ale glukomannan má tyto účinky extrémně silné. Je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný 50násobek své původní hmotnosti. Díky tomu vyvolává i přes zanedbatelný energetický obsah zřetelný pocit sytosti v žaludku a potlačuje hlad,” dodává výživová poradkyně Slim Pasta, Monika Rychlovská Tělupilová.
Jak klasické přílohy chutně odlehčit?
Pokud se tedy snažíte hubnout, konjakové přílohy vám ve vaší snaze určitě pomohou. A pokud byste si přeci jen rádi naservírovali běžnou přílohu, pokuste se ji připravit v odlehčené formě nebo doplněnou o zeleninu.
– Milujete bramborovou kaši? Zkuste část brambor nahradit celerem, brokolicí nebo květákem.
– Rýži, kuskus, pohanku nebo bulgur servírujte namíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například květákem nebo brokolicí.
– Oblíbeným hranolkám, kroketám, bramborákům, topinkám či smaženým palačinkám se raději vyhněte. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu příloh jídla a zároveň ho „obohacujete“ o škodlivé karcinogenní látky. Kromě jiného tím přitížíte především žaludku a žlučníku.
Více na www.slimpasta.cz.
Vynechávání příloh se z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může vést ke zdravotním komplikacím
-
7 kroků pro perfektní obočí
JankaGirgošková||Krása a zdraví
Jedním z mých rukopisů v líčení je perfektní obočí. Pokud má žena upravené obočí, působí elegantně a sofistikovaně, i...
-
Pozvěte do své kuchyně stravu ve stylu ajurvédy
DanielaLahodová||Krása a zdraví
Zdravý životní styl je dnes již samozřejmostí, dbáme na svou tělesnou schránku, cvičíme, pečujeme o své tělo i duši,...
-
Chystaly se pět let, teď doufají, že se svět o sportovní výkony bude ještě zajímat
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Olympijské hry jsou zřejmě nejsledovanější událostí planety a nejvyšší metou pro každého sportovce. Teď je ale všechno jinak a...
-
To už tu bylo
Lenka Hudečková||Krása a zdraví, zajímavosti
Tekutá lékárnička Proč je důležitá horká polévka? Kostní dřeň a minerály v kostech obsažené napomáhají regeneraci krevních buněk, včetně...
-
Už nechci vidět svět jen černobíle
RadanaJunk||-, Krása a zdraví
Dnešní doba je opravdu zvláštní. Nikdy bych nevěřila, že dospějeme do bodu, kdy se vakcinace stane pomyslnou dělící čárou...
-
JAK NA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL? DRŽ SE 27 ZÁSAD
MagdaKusalová||Krása a zdraví
Zdravý životní styl: Výhody odpočinku, optimizmu a zvládání stresu O zdravém životním stylu by se toho dalo napsat hodně....
-
Proč je skořice tak zdravá a jaké má využití v kuchyni?
MarcelaSoukupová||Krása a zdraví
Zdravotní benefity skořice: Proč by neměla chybět ve vašem jídelníčku Skořicovníky jsou útlé stromy zhruba tři metry vysoké, listy...
-
SWAP – vyměňte si šatník! Zadarmo a ekologicky
KristinaGrey||Krása a zdraví
Za tímto konceptem stojí Lucie, zakladatelka projektu Udržitelně Chic, který ukazuje jak spotřebovávat či nespotřebovávat šetrně ke svému okolí a...