Nejspíš tyhle tři krásky považujete za plevel, a přesto je tomu docela jinak. A které mám na mysli? Ve hře je:
šrucha zelná (Portulaca oleracea), které se říká také také portulák
řeřicha setá (Lepidium sativum), která je známá i jako zahradní
potočnice lékařská (Nasturtium officinale), jíž můžeme dodnes v některých botanických atlasech najít pod názvem řeřišnice bílá
Možná na to nevypadají, ale všechny tři poslouží jako skvělá listová zelenina. Šrucha je trochu nakyslejší a hodí se do salátů i do pomazánek. Řeřicha je ostřejší a nezáleží na tom, zda ji pěstujete na parapetu nebo na záhonku. A potočnice je jemná asi jako baby špenát, přičemž snese i tepelnou úpravu nebo dokonce mražení.
Ovšem blanširovat a dusit můžete i řeřichu, dělali to koneckonců už staří Římané. Uvidíte, jak skvěle ozvláštní vaše zeleninové přílohy nebo třeba polévky.