Kilt je výhradně mužská součást skotského národního kroje (ženy, až na výjimky, kilt nenosí) v podobě mužské zavinovací skládanésuknice s barevným kárem, ozdobnými třásněmi a ozdobnou broží, nejčastěji ve formě zavíracíhošpendlíku – tzv.kiltpin. Existuje mnoho druhů kiltů, lišících se zejména vzorem a také původem. Kromě jiných existují ještě irské a velšské kilty.
Kilt, “skotská sukně”, součást tradičního skotského mužského kroje, je zhotovena z vlněné kostkované látky zvané tartan, jejíž vzory jsou velmi často asociovány s jednotlivými skotskými rody – klany. Jedná se o novodobou asociaci, neboť přiřazování vzorů nemá historický podklad a začíná se objevovat teprve s nástupem skotského národního obrození v první polovině 19. století. Kilt je dominantní součástí skotského kroje, jehož další součástmi jsou již zmíněnýkiltpin, dlouhé vlněné podkolenky (jednak jednobarevné, nejčastěji bílé, jednak tartanové),sporran (kapsář na řetízku kolem pasu) a sgin dubh – dýka, která se nosí zastrčená v pravé podkolence. Tento základ bývá doplňován jednak slavnostním oblekem, který nosí např.skotští dudáci, případně slavnostním civilním oblekem, tzv. Bonnie Prince Charlie, který se skládá ze skotského krátkého fráčku s vestou, smokingové košile a motýlku, či neformálního tweedového saka, bílé košile a kravaty. Variant je mnoho – od pouhého svetru oblékaného ke kiltu například po saka typu Argylle, Montrose a podobně.
Pravý skotský kilt poznáte určitě na první pohled podle barevného vzoru.Tento vzor má ale svá pravidla. Barevné vzory jsou spojovány se skotskými rodinami a klany. Jsou na nich znaky, které jsou charakteristické pro místní hrabství, podniky, školy a univerzity. Vzor je orientován vždy svisle a vodorovně. Pokud uvidíte nějakého muže, který má na své sukni vzorek úhlopříčný, tak to není buď Skot anebo o své kultuře mnoho neví. Jak bylo řečeno, nenosí se kilt pouze ve Skotsku, ale pronikl v historii i do Irska. Irský kilt je jednobarevný, obarvený zelenou nebo šafránovou barvou. Muže v kiltu můžeme potkat i v Knížectví Wales. Tady ovšem není součástí velšského oděvu. Přesto je u Velšanů velice oblíbený. Mnohdy si velšští muži vybírají svou sukni v národních barvách – zelené, červené a bílé.
–         A co to vlastně pod kiltem Skotové nosí?
–         Nic.
U vojenských jednotek je to dokonce vyžadováno vojenským řádem.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account