Recept podle mojí maminky. Připravte si:
0.5 kg brambor
200 g šunky
2 vejce
2 kyselé okurky
Trošku hrachu či kukuřice
Jogurt či zakysaná smetana
Šálek kořenové zeleniny
Trochu octa
Sůl, pepř, cukr moučka a plnotučná hořčice
Rajče a paprika na ozdobení
Uvařím půl kila brambor den předem ve slupce. Druhý den oloupu a propasíruji přes speciální sítko na nudličky. Nastrouhám kousek kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), dám spolu s troškou octa zahřát a zaliji brambory. Ty se hezky provoní a vstoupí do nich dobře ta chuť. Uvařím dvě vajíčka na tvrdo, obě oloupu a jedno taktéž propasíruji na nudličky. Dále nakrájím šunku a kyselé okurky na kostičky. Můžeme přidat i hrášek či kukuřici. Na závěr dochutíme solí, pepřem, zakysanou smetanou či bílým jogurtem a troškou plnotučné hořčice a cukru moučky.
Jak zdobíte Vaše vánoční saláty Vy? U nás je již tradice s mochomůrkou, bez ní by to nebylo ono. Stačí vajíčko a klobouček vytvořit z rajčete. Obličejík dělám z hřebíčku a ťupky na klobouk z jogurtu.











