Velryby dosahují hmotnosti až 170 tun a za den spotřebují zhruba 40 milionů drobných živočichů a korýšů, tedy necelé čtyři tuny potravy. Zní to sice jako enormní množství, vzhledem k jejich váze ale zase o tak převratný apetit nejde.

O poznání zajímavější jsou například rejsci, kteří potřebují jíst každé 2 až 3 hodiny. Za den tak spotřebují téměř takové množství potravy, kolik sami váží. Ve zvířecí říši tak patří mezi rekordmany, co se chuti k jídlu týče.

Naopak takový slon toho jako největší suchozemské zvíře moc nesní. Denně zkonzumuje potraviny o hmotnosti zhruba jednoho procenta jejich váhy, tedy asi 60 kilogramů stravy.

Na druhou stranu ale sloni zaujímají jiné výjimečné postavení, krmením totiž stráví enormní množství času. Denně jedí až 18 hodin, což je mnohem více, než kolik toho sní například pandy. Ty se krmí “pouze” 14 hodin denně.

Výjimkou nejsou ani ptáci, kteří potřebují díky vysokým energetickým výdajům také jíst poměrně často, alespoň někteří. Například takový kolibřík se živí nektarem každých 15 minut.

Do Guinessovy knihy rekordů se zapsalo ještě jedno nenápadné zvířátko, a sice můra. Ta totiž dokáže v průběhu dvou měsíců sníst potravu, která je 86tisíckrát větší, než kolik sama váží. A to už je opravdový unikát.

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account