Trdelník
Ingredience
- na 6 kousků
- 250 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
- 1 žloutek
- 80 g rozpuštěného másla
- 50 g třtinového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 125 ml plnotučného vlažného mléka
Na dokončení:
- rozpuštěné máslo
- k obalení drcené oříšky skořice, vanilkový moučkový cukr, třtinový cukr, perníkové koření
- + budete potřebovat sklenice obalené alobalem nebo ocelovou pečicí formu na trdelník případně na kremrole
Instrukce
- Nasypte do mísy mouku a cukr, utvořte důlek, do kterého nadrobíte droždí, a zalijte mlékem. Nechte 15 minut odpočívat. Když kvásek vzejde, přidejte zbylé suroviny a zpracujte hladké nelepivé těsto, poprašte moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
- Mezitím rošt v troubě nastavte tak nízko, aby mohli trdelníky péct na výšku. Z těsta vyválejte tenkou placku, nařežte na pásky a obtáčejte jimi trubičky či zavařovací sklenice. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundejte z trubiček, pomašlujte jemně rozpuštěným máslem a obalujte podle chuti.
Výborné cukroví.