Nechce se to věřit, ale Vánoce jsou za rohem. V New Yorku začínají první prosincovou středou rozsvícením oficiálního vánočního stromečku před Rockefeller Center a následně do New Yorku přijíždějí davy turistů, aby si prohlédly vánočně nazdobené výlohy v Saks Fifth Avenue, zašly do Radio City Music Hall na představení Rockettes, do Lincoln Centra na Louskáčka nebo prostě jen za předvánočními nákupy.

Pokud se do předvánočního New Yorku chystáte i vy, mám pro vás tip. Pokud budete na chvilku potřebovat zmizet z davu, zajděte na Upper East Side do Frick Muzea. Jeho modernistickou budovu na Madison Avenue nemůžete minout. Projektoval ji v 60. letech Marcel Breuer, takže i budova sama stojí za vidění, i když už třeba jen díky kontrastu, který představuje vůči svému uhlazenému okolí.

Letos má před Vánoci muzeum krásnou výstavu portrétů od Barkley Hendrickse. Hendricks (1945–2017) je považován za “revolucionáře” v současné portrétomalbě díky svým barevným portrétům, které skvěle zobrazují individualitu všech portrétovaných lidí. Jeho práce je zajímavá i tím, že inspiraci autor čerpal z tradičního evropského umění, ale jen proto, aby pak svou prací tuto tradičnost dost narušil. Právě Frick Collection (tehdy ještě ve své klasické originální budově) mu bylo inspirací, a tak je zajímavé vidět dnes jeho práci vedle právě těch tradičních portrétů, které jej inspirovaly.

No a pokud pro vás zrovna portréty nejsou, můžete se při návštěvě muzea vydat na hledání malinké vesničky – díla “The Dwellings”, které je prací Charlese Simondse a sedí v jednom z parapetů na schodišti muzea a pro ty, co se podívají přes ulici, i na okně protější budovy. Malinké překvapení na závěr 🙂

 

Foto: se souhlasem Jany Zedníčkové

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account