Borůvky jsou české označení pro borůvky. Jsou to malé modré nebo fialové plody, které rostou na keři. Mají vynikající chuť a jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Jsou často používány v různých dezertech, džemech a nápojích.
Na fotce jsou konkrétně moje nejoblíbenější kanadské borůvky jsou druh borůvek, které jsou obvykle větší a sladší než jiné typy borůvek. Jsou oblíbené pro svůj výrazný chuťový zážitek a bohatý obsah vitamínů a antioxidantů. Můžete je konzumovat samostatně, přidávat do různých pokrmů nebo použít při pečení a vaření.
Pokud máte zájem sbírat čerstvé borůvky, můžete se vydat do přírody, kde se tyto plody přirozeně vyskytují. Borůvky rostou na keřích a často se dají najít v lesích, na křovinách, bažinách a horských oblastech. Dbejte však na to, abyste měli povolení nebo znalosti o právních předpisech ohledně sběru ovoce ve vaší lokalitě.
Alternativně můžete navštívit farmu nebo zahradu, která pěstuje borůvky. Mnoho míst nabízí tzv. samoobslužnou sklizeň, kdy můžete sami sbírat ovoce za poplatek. Tímto způsobem můžete zažít zábavný a užitečný zážitek při sběru čerstvých borůvek.
Pamatujte na to, že je důležité respektovat přírodu a nebrat všechny borůvky, aby si mohli užít i ostatní sběrači a aby zůstalo dostatek ovoce pro zvířata a přírodní ekosystémy.
Foto a autor: Nela Vávrová
Borůvky jsou skvělá věc. Já je mám ráda buď jako dezert, nebo třeba v kaších, ale hlavně třeba i samotné o sobě. 🙂 I když teda zdravotní účinky má větší třeba žlutý kratom, který užívám dlouhodobě. 🙂 Ale jako borůvky jsou prostě v pohodě v tom kontextu, že vám rozhodně neublíží. 🙂
Borůvky obecně miluju. Ty lesní, co tečou, ráda používám na pečení. Třeba taková borůvková bábovka je vynikající, navíc nádherně fialová! 🙂 Ty kanadské zase ráda házím do jogurtu nebo pojídám jen tak.
ano, kanadske miluji nejvice, je mi jich i lito davat na peceni 😀
Mám to podobně. 😀 Vypadají totiž krásně a např. na zdobení jsou perfektní, právě díky tvaru, který drží, a tomu, že netečou jako lesní. Takže lesní dovnitř, kanadské zvenku. 😀
Borůvky mám ráda, ty kanadské mnohem více než klasické lesní. Právě pro jejich chuť a taky proto, že ty kanadské nestaví. Může se jich sníst více a je to jen dobrota…
ja bych se jich taky uzrala…. zkousela jsem je zamrazit, ale uz nejsou pak tak dobre, jako cerstve 🙂
právě, čerstvé jsou čerstvé a dokonce i v lednici dlouho vydrží… když je mají v akci, manžel koupí a pak si je přidáváme do jogurtů nebo na zdravé poháry, k palačinkám, atd 🙂