Vyzrálý pepřový hovězí pupek s grilovanou zeleninou a omáčkou chimichurri
Ingredience
vyzrálý hovězí flank steak omáčka chimichurri:
- olivový olej grilovaná jarní cibulka
- sůl grilovaná paprika a česnek
- pepř chilli
- paprika – různých barev pro pestrost na talíři sůl
- cuketa pepř
- lilek olivový olej
- žampiony svazek natě petržele
- česnek svazek natě koriandru
- kukuřice
- snítka čerstvého tymiánu na ozdobu
Instrukce
- Papírovou utěrkou osušený flank steak (hovězí pupek) pokojové teploty opepříme z obou stran. Poté taktéž oboustranně vetřeme olivový olej. Rozžhavíme gril na minimálně 315 °C i více – potřebujeme, aby se maso „zatáhlo“, udělalo krustu a díky ní nevytékala při grilování šťáva z masa ven. Takto orestujeme z každé strany pouze cca 2 minuty (záleží na velikosti steaku). Následně vložíme do pekáčku, zakryjeme a necháme cca 10 minut odležet.
- Mezitím si připravíme grilovanou zeleninu. Podle sezónnosti a vlastních chutí volíme červenou, žlutou či zelenou papriku, cuketu, lilek, ale i žampióny nebo kukuřici. Aby se chuť česneku lépe rozležela, připravíme si ho, prolisovaný v olivovém oleji, na pomazání zeleniny předem. Nakrájenou zeleninu na větší kusy vložíme do mísy a zalijeme tímto „vylepšeným“ olejem, pečlivě promícháme, aby olej dokonale pokryl každý kousek zeleniny a pak grilujeme cca 5 minut na skus.
- Jakmile uplyne doba odpočinku steaku, vyjmeme maso z pekáčku, lehce znovu osolíme a krájíme na cca 1-1,5 cm plátky. Ty pak na talíři dozdobíme zeleninou a chimichurri omáčkou.
- Tu si můžeme připravit předem – jde o argentinskou nevařenou omáčku, kde je třeba ugrilovat jarní cibulku, česnek a papriku, k tomu následně do misky přidat především nať hladkolisté petržele, stejně tak nať koriandru, sůl, pepř, olivový olej a vše do hladka rozmixovat.
- Na finální aranžmá talíře patří již maximálně snítka tymiánu.
- Snoubení vína
- “Ke grilovaným masům, steakům a zvěřině se výborně hodí výrazné víno, zvolil jsem proto Habánské sklepy, Cuvée 1614, ročník 2017, které má vyšší, granátovou barvu s pěknou viskozitou, bohatou ovocnou vůni připomínající višně v čokoládě, v pozadí tóny lesních plodů a koření. Chuť je poměrně široká, s měkkou tříslovinou, ovocně kořenitá,” hodnotí svůj výběr při párování Petr Ptáček.
Toto jedlo je presne podla mojej chuti. A ocenujem krasne servirovanie hodne restavuracie
já nemohu najít tu omáčkou chimichurri? To je co prosím. To víno miluji 🙂 A to moc vína nepiji, jedině tohle =)
Velmi pěkný recept. Líbí se mi, stojí za vyzkoušení.
4tu vepřový hovězí pupek a říkám si , co je to za blbost…a on je to pepřový…. chichi…
mně by jistě chutnal 🙂
S tímto bych u manžela vůbec neuspěla, steaky mu nic neříkají, takovou úpravu masa nemá rád. Tak snad jen tu grilovanou zeleninu, tu si i někdy v létě na chatě děláme na venkovním přenosném grilu.