Citronový chlebíček s máslovým krémem a pistáciemi
Ingredience
Na těsto:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 65 g třtinové panely
- velká špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo citronový pudr
- 150 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva 10 g
- 75 ml 31% smetany ke šlehání
- 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 15 g lyofilizovaných borůvek
Na vanilkový krém:
- 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 4 –5 žloutků 90–100 g
- 160 ml 31% smetany ke šlehání
- 60 g krupicového cukru
- 140 g másla v pokojové teplotě
- 15 g nahrubo nasekaných pistácií
Instrukce
- Těsto na chlebíček
- Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejeme na 165 °C.
- V míse vyšleháme vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Do jiné misky prosejeme oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promícháme.
- Do vaječné pěny vmícháme směs mouky, smetanu a máslo. Nakonec ručně pomocí stěrky přimícháme borůvky. Místo lyofilizovaných můžete použít i mražené (ty do těsta nasypte rovnou z mrazáku, ať vám chlebíček neobarví), nebo čerstvé.
- Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušíme špejlí, jestli už je chlebíček hotový. Pokud ano, špejle z těsta vyjde suchá.
- Chlebíček necháme chvíli chladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně zchladnout. V mezičase si připravíme vanilkový krém.
- Vanilkový krém
- Do menšího hrnce dáme žloutky, smetanu, cukr a rozmícháme dohladka.
- Při nízké teplotě směs zahříváme v hrnci a po celou dobu mícháme, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít! Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
- Odstavíme z plotny a krém přelijeme do kovové misky. Povrch pudinku zakryjeme kouskem potravinářské fólie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
- Pudink necháme asi dvě hodiny odstát, aby zchládnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měly pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit.
- Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka.
- V mixéru šleháme máslo, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu. Trvá to 5–10 minut.
- Po částech do másla zašleháváme vychladnutý pudink a poté společně šleháme ještě několik minut. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci.
- Pokud je krém příliš tekutý, necháme ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošleháme.
- Krém přemístíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku vytvoříme vlnky.
- Hotový chlebíček s krémem posypeme nasekanými pistáciemi a můžeme rovnou servírovat. Chlebíček skladujeme v lednici.
Určitě dobrý dezert.
tak, tak zkuste, budu ráda…
Toto spravim dcére ona má veľmi rada citróny.
jééé, budu ráda…
Pěkný chlebíček a jistě dobrý.
Tak tak, zkuste, budu ráda, potěší mě to.
vypadá lákavě 🙂
I moc dobře chutná 🙂