Citronový chlebíček s máslovým krémem a pistáciemi

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví, Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 8 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 65 g třtinové panely
  • velká špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo citronový pudr
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva 10 g
  • 75 ml 31% smetany ke šlehání
  • 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 15 g lyofilizovaných borůvek

Na vanilkový krém:

  • 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 4 –5 žloutků 90–100 g
  • 160 ml 31% smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 140 g másla v pokojové teplotě
  • 15 g nahrubo nasekaných pistácií

Instrukce

  • Těsto na chlebíček
  • Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejeme na 165 °C.
  • V míse vyšleháme vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Do jiné misky prosejeme oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promícháme.
  • Do vaječné pěny vmícháme směs mouky, smetanu a máslo. Nakonec ručně pomocí stěrky přimícháme borůvky. Místo lyofilizovaných můžete použít i mražené (ty do těsta nasypte rovnou z mrazáku, ať vám chlebíček neobarví), nebo čerstvé.
  • Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušíme špejlí, jestli už je chlebíček hotový. Pokud ano, špejle z těsta vyjde suchá.
  • Chlebíček necháme chvíli chladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně zchladnout. V mezičase si připravíme vanilkový krém.
  • Vanilkový krém
  • Do menšího hrnce dáme žloutky, smetanu, cukr a rozmícháme dohladka.
  • Při nízké teplotě směs zahříváme v hrnci a po celou dobu mícháme, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít! Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
  • Odstavíme z plotny a krém přelijeme do kovové misky. Povrch pudinku zakryjeme kouskem potravinářské fólie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
  • Pudink necháme asi dvě hodiny odstát, aby zchládnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měly pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit.
  • Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka.
  • V mixéru šleháme máslo, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu. Trvá to 5–10 minut.
  • Po částech do másla zašleháváme vychladnutý pudink a poté společně šleháme ještě několik minut. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci.
  • Pokud je krém příliš tekutý, necháme ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošleháme.
  • Krém přemístíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku vytvoříme vlnky.
  • Hotový chlebíček s krémem posypeme nasekanými pistáciemi a můžeme rovnou servírovat. Chlebíček skladujeme v lednici.
8 Komentářů
  1. Určitě dobrý dezert.

  2. 5 stars
    Toto spravim dcére ona má veľmi rada citróny.

  3. 5 stars
    Pěkný chlebíček a jistě dobrý.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    vypadá lákavě 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account