Těsto na chlebíček
Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejeme na 165 °C.
V míse vyšleháme vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Do jiné misky prosejeme oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promícháme.
Do vaječné pěny vmícháme směs mouky, smetanu a máslo. Nakonec ručně pomocí stěrky přimícháme borůvky. Místo lyofilizovaných můžete použít i mražené (ty do těsta nasypte rovnou z mrazáku, ať vám chlebíček neobarví), nebo čerstvé.
Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušíme špejlí, jestli už je chlebíček hotový. Pokud ano, špejle z těsta vyjde suchá.
Chlebíček necháme chvíli chladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně zchladnout. V mezičase si připravíme vanilkový krém.
Vanilkový krém
Do menšího hrnce dáme žloutky, smetanu, cukr a rozmícháme dohladka.
Při nízké teplotě směs zahříváme v hrnci a po celou dobu mícháme, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít! Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
Odstavíme z plotny a krém přelijeme do kovové misky. Povrch pudinku zakryjeme kouskem potravinářské fólie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
Pudink necháme asi dvě hodiny odstát, aby zchládnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měly pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit.
Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka.
V mixéru šleháme máslo, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu. Trvá to 5–10 minut.
Po částech do másla zašleháváme vychladnutý pudink a poté společně šleháme ještě několik minut. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci.
Pokud je krém příliš tekutý, necháme ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošleháme.
Krém přemístíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku vytvoříme vlnky.
Hotový chlebíček s krémem posypeme nasekanými pistáciemi a můžeme rovnou servírovat. Chlebíček skladujeme v lednici.
Určitě dobrý dezert.
tak, tak zkuste, budu ráda…
Toto spravim dcére ona má veľmi rada citróny.
jééé, budu ráda…
Pěkný chlebíček a jistě dobrý.
Tak tak, zkuste, budu ráda, potěší mě to.
vypadá lákavě 🙂
I moc dobře chutná 🙂