Rozšlehané vejce s trochou mléka na potření hotového mazance
Instrukce
Vyzkoušejte recept na velikonoční mazanec. Tenhle se vám zaručeně povede a pochutnáte si!Postup:Mouku s cukrem, vanilk. cukrem, citronovou kůrou, solí, muškát. květem, rozinkami a mandlemi dobře promícháme. Žloutky rozmíchané v mléce, přilijeme do důlku v mouce, přidáme změklý tuk, trochu vmícháme a přidáme vzešlý kvásek.KvásekDo trochy vlažného mléka s trochou cukru rozdrobit droždí, mírně posypat moukou, nechat vykynout. Vše dobře promícháme a hněteme. Těsto musí být poměrně tuhé (přidáváme proto mléko podle potřeby).Když je těsto hladké, trochu posypeme moukou a dáme pod utěrku k teplu kynout. Může to trvat i dvě hodiny (pokud těsto není moc v teple, můžeme ho nechat přes celou noc a teprve ráno formovat a péct). Těsto po vykynutí vyjmeme, na vále utvoříme věnec, dáme na plech, pokrytý pečícím papírem a ještě chvíli necháme odpočinout.Mazanec potřeme rozšlehaným celým vejcem s trochou mléka a poklademe mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Asi po 10 či 15 minutách zmírníme a pečeme dozlatova. Pokud na povrchu rychle tmavne, můžeme ho přikrýt pečícím papírem nebo alobalem. Zkoušku upečení provádíme propíchnutím špejlí - pokud na ní nejsou zbytky těsta, je hotovo. Krásné Velikonoce!