Bez tradičního velikonočního pohoštění by to nebylo ono. Ať už chystáte rodinný oběd, nebo očekáváte návštěvu, vsaďte na klasiku, která hraje všemi barvami. Zkuste tradiční kuře s velikonoční nádivkou doplňte grenaille bramborami a baby karotkou. S tímto receptem podle Gabriely Havlové je úspěch je zaručený!
„Velikonoční nádivka je staročeská klasika, která patří na každý velikonoční stůl. Uzené maso a kopřivy jí dodávají tak neodolatelnou chuť, že byste si na talíř nejraději naložili jen samotnou nádivku,” říká o svém receptu šéfkuchařka Gabriela Havlová z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience „Věřím, že o velkých svátcích je vhodné vsadit na osvědčená tradiční jídla, na která zkrátka nedáme dopustit” dodává šéfkuchařka.
Samozřejmostí je také správná volba nápoje, dospělé stolující zajisté potěšíte netradičním pivním párováním. „K pečenému kuřeti s nádivkou se hodí spíše lehčí vyvážená piva, která nebudou přebíjet jemnou chuť masa a nádivky. Pro zastánce klasiky bych tak určitě doporučil plzeňský ležák, který svými sladovými tóny a lehkou hořkostí skvěle doplní chuť masa,” doporučuje Petr Lepiarský, pivní someliér z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. „Pokud byste chtěli experimentovat a menu si ozvláštnit, doporučuji zkusit pivo typu Pale ALE, citrusové noty zvýrazní chuť nádivky. Nebál bych se sáhnout ani po polotmavém ležáku. Karamelová chuť tmavého piva si skvěle rozumí s pečenou kůží a máslovou nádivkou,” doplňuje pivní someliér.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 minutemin
Čas vaření 2 minutesmin
Celkový čas 2 minutesmin
Porce 6osob
Uvařila Petra Široká
Ingredience
Na velikonoční nádivku:
6rohlíků
5vajec
250mlmléka
20dkg uzeného masa
50gkopřiv
sůl
pepř
muškátový oříšek
vývar
Na zlatavé kuře pečené na pivu:
celé kuře
olej
paprika
sůl
kmín
máslo
1půllitr piva
Na pečené Grenaille brambory:
1kgGrenaille brambor
olivový olej
sůl
pepř
česnek
tymián
rozmarýn
Na baby karotku:
500gbaby karotky
máslo
třtinový cukr
sůl
tymián
Instrukce
Velikonoční nádivka:
Rohlíky nakrájíme na kostičky, nejlépe den předem, aby proschly.
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do žloutků přimícháme mléko.
Žloutky smícháme s mlékem a nalijeme do rohlíků, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
Ze spařených a v ledu chlazených kopřiv vymačkáme vodu, pokrájíme je na jemno a přidáme k rohlíkům společně s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky.
Nakonec zlehka přimícháme vyšlehané bílky.
Směs dáme do pekáčku vytřeného olejem a vysypaného strouhankou a pečeme na 160 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut.
Po 15 minutách pečení nádivku přelijeme trochou vývaru, aby byla krásně vláčná.
Zlatavé kuře pečené na pivu:
Kuře očistíme a potřeme směsí z oleje papriky soli a kmínu.
Pekáček vyskládáme plátky másla. Kuře dáme do pekáčku a před pečením ho podlijeme pivem.
Kuře pečeme zhruba dvě hodiny na 170 stupňů.
Během pečení kuře potíráme výpekem.
Pečené Grenaille brambory:
Brambory neloupeme, zbavíme je nečistot, osušíme a dáme celé na plech s pečícím papírem.