Chcete připravit něco zdravého, co bude chutnat celé rodině – a hlavně dětem? Sáhněte po aljašské tresce v křupavém kabátku! Tento lehký, výživný a přitom zábavný recept zvládnete raz dva a děti si ho zamilují.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 25 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 2porce
Uvařila Irča Holčáková
Ingredience
INGREDIENCE NA STRIPSY:
1balení filé z aljašské tresky Mylord Premium
1vejce
3lžíce hladké mouky
5lžic jemné strouhanky
½lžičky sladké papriky
Špetka soli
Olivový olej na potření
INGREDIENCE NA HRANOLKY:
2střední batáty
1lžíce olivového oleje
Špetka soli
Špetka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
INGREDIENCE NA DIP:
Bílý jogurt
Citronová šťáva
Pažitka
Instrukce
Nejprve si připravte suroviny. Rozmrazené filé osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na užší plátky (stripsy).
Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky.
Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, solí a bylinkami. Poté je rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečte zhruba 25-30 minut.
Mezitím si připravte tři misky – do první dejte mouku a špetku soli, do druhé přidejte rozšlehané vejce a do třetí nasypte strouhanku smíchanou se sladkou paprikou.
Stripsy obalte v mouce, poté ve vejci, a nakonec ve strouhance. Obalené je položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je potřete olivovým olejem.
Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. V polovině pečení můžete stripsy otočit.
Na závěr si připravte dip. Smíchejte bílý jogurt, citronovou šťávu a nasekanou pažitku.
Tipy:
Pro extra křupavé stripsy můžete použít kukuřičné lupínky. Stačí je rozdrtit v sáčku nebo mixéru a smíchat s trochou bylinek.
Pokrm můžete servírovat i s čerstvou zeleninou nebo s kečupem, který lze použít místo jogurtového dipu.
Další možnosti:
Pokud máte rádi klasičtější verzi, stripsy lze osmažit na pánvi na středně rozpáleném oleji (stačí zhruba 3 minutky z každé strany) a podávat s bramborovými hranolky.
Chcete-li zdravější variantu, stripsy můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Během smažení lze využít až o 90 % méně tuku a tím snížit kalorickou hodnotu jídla až o polovinu.