Stripsy z aljašské tresky s batátovými hranolky a dipem

Vytisknout recept
Chcete připravit něco zdravého, co bude chutnat celé rodině – a hlavně dětem? Sáhněte po aljašské tresce v křupavém kabátku! Tento lehký, výživný a přitom zábavný recept zvládnete raz dva a děti si ho zamilují.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 2 porce
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

INGREDIENCE NA STRIPSY:

  • 1 balení filé z aljašské tresky Mylord Premium
  • 1 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic jemné strouhanky
  • ½ lžičky sladké papriky
  • Špetka soli
  • Olivový olej na potření

INGREDIENCE NA HRANOLKY:

  • 2 střední batáty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Špetka soli
  • Špetka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu

INGREDIENCE NA DIP:

  • Bílý jogurt
  • Citronová šťáva
  • Pažitka

Instrukce

  • Nejprve si připravte suroviny. Rozmrazené filé osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na užší plátky (stripsy).
  • Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky.
  • Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, solí a bylinkami. Poté je rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečte zhruba 25-30 minut.
  • Mezitím si připravte tři misky – do první dejte mouku a špetku soli, do druhé přidejte rozšlehané vejce a do třetí nasypte strouhanku smíchanou se sladkou paprikou.
  • Stripsy obalte v mouce, poté ve vejci, a nakonec ve strouhance. Obalené je položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je potřete olivovým olejem.
  • Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. V polovině pečení můžete stripsy otočit.
  • Na závěr si připravte dip. Smíchejte bílý jogurt, citronovou šťávu a nasekanou pažitku.

Tipy:

  • Pro extra křupavé stripsy můžete použít kukuřičné lupínky. Stačí je rozdrtit v sáčku nebo mixéru a smíchat s trochou bylinek.
  • Pokrm můžete servírovat i s čerstvou zeleninou nebo s kečupem, který lze použít místo jogurtového dipu.

Další možnosti:

  • Pokud máte rádi klasičtější verzi, stripsy lze osmažit na pánvi na středně rozpáleném oleji (stačí zhruba 3 minutky z každé strany) a podávat s bramborovými hranolky.
  • Chcete-li zdravější variantu, stripsy můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Během smažení lze využít až o 90 % méně tuku a tím snížit kalorickou hodnotu jídla až o polovinu.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account