Mlékárna Valašské Meziříčí pro jarní období vybrala jako tip pro Vás recept s jedním z nejoblíbenějších produktů, Bílým jogurtem z Valašska, a medvědím česnekem. Ten se stal v našich kuchyních velice oblíbeným. Medvědí česnek dostal svůj název podle pověry, že ho po zimním spánku konzumují medvědi, aby si očistili a posílili tělo. V listnatých lesích našich nížin se hojně vyskytuje a předtím, než nádherně rozkvete bílými drobnými květy, má nejsilnější účinky. Tato rostlina má dlouhou historii užití v lidové medicíně, zejména jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity, a to díky vysokému obsahu vitamínu C. Obsahuje také látky se silnými antioxidačními účinky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a zánětům. Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, najdeme především v listnatých lesích Evropy a Asie. Je ceněný nejen pro svou výraznou chuť a vůni, ale i pro své léčivé účinky. Lahodná chuť Bílého jogurtu z Valašska pak nechá jeho chuti vyniknout a rozvonět v dipu, který se k Ovesným placičkám s medvědím česnekem a jogurtem skvěle hodí.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 25 minutesmin
Celkový čas 35 minutesmin
Porce 4-6 osob
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
350gbílého jogurtu z Valašska
200gbílé nebo celozrnné špaldové mouky
200gjemných ovesných vloček
1lžička prášku do pečiva
3vejce
100mlvody
2lžičky soli
4hrsti nasekaného medvědího česnekunebo pažitky
Dip:
Bílý jogurt z Valašska
Sůl podle chuti
Najemno nasekaný medvědí česnek
Instrukce
Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou.
Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva.
Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady.
Úplně nakonec jemně vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků.
Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky.
Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, jak máte chuť.
Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku.
Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku.
Podávejte s dipem, který jednoduše připravíte smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.