Ovesné placičky s medvědím česnekem a jogurtem z Valašska

Vytisknout recept
Mlékárna Valašské Meziříčí pro jarní období vybrala jako tip pro Vás recept s jedním z nejoblíbenějších produktů, Bílým jogurtem z Valašska, a medvědím česnekem. Ten se stal v našich kuchyních velice oblíbeným. Medvědí česnek dostal svůj název podle pověry, že ho po zimním spánku konzumují medvědi, aby si očistili a posílili tělo. V listnatých lesích našich nížin se hojně vyskytuje a předtím, než nádherně rozkvete bílými drobnými květy, má nejsilnější účinky. Tato rostlina má dlouhou historii užití v lidové medicíně, zejména jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity, a to díky vysokému obsahu vitamínu C. Obsahuje také látky se silnými antioxidačními účinky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a zánětům. Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, najdeme především v listnatých lesích Evropy a Asie. Je ceněný nejen pro svou výraznou chuť a vůni, ale i pro své léčivé účinky. Lahodná chuť Bílého jogurtu z Valašska pak nechá jeho chuti vyniknout a rozvonět v dipu, který se k Ovesným placičkám s medvědím česnekem a jogurtem skvěle hodí.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 35 minutes
Porce 4 -6 osob
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 350 g bílého jogurtu z Valašska
  • 200 g bílé nebo celozrnné špaldové mouky
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrsti nasekaného medvědího česneku nebo pažitky

Dip:

  • Bílý jogurt z Valašska
  • Sůl podle chuti
  • Najemno nasekaný medvědí česnek

Instrukce

  • Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou.
  • Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva.
  • Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady.
  • Úplně nakonec jemně vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků.
  • Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky.
  • Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, jak máte chuť.
  • Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku.
  • Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku.
  • Podávejte s dipem, který jednoduše připravíte smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account