Druhý recept mé výzvy mě zavedl do Belgie. Hovězí karbonaden je obdoba našeho guláše, a opravdu velice chutná obdoba. Originální recept opět vlevo v odkazech ;-)
1) Maso nakrájíme na plátky, nebo na kostičky jako gluáš, cibuli nakrájíme na kolečka.
2) V hrnci na másle nebo na oleji (já používám směs obojího) osmahneme maso a dáme ho stranou.
3) Na tuk po mase přidáme cibuli a osmahneme ji dozlatova.
4) Cibuli zasypeme moukou, zamícháme a asi ještě minutu opékáme.
6) Cibuli zalijeme pivem a necháme vařit.
7) Když se pivo vaří, přidáme maso, bylinky (petrželku vkládáme vcelku) a koření, sůl, ocet a cukr.
8) Dusíme asi 1,5 hodiny, pravidelně mícháme a doléváme vodu.
9) Vyndáme petržel a do omáčky vložíme krajíček staršího chleba pomazaný hořčicí, namazanou stranou dolů.
10) Dusíme další hodinu.
11) Vyndáme bobkový list, popř. i zbytek chleba, a podáváme s hranolkami.0,5kg - hovězí zadní0,5l - černého piva4ks - cibule2lžíce - máslo/olej na smažníšpetka - tymián1ks - menší bobkový list1ks - petržel - svazeček1lžíce - ocet1lžíce - hladká mouka2lžíce - hnědý cukr1krajíc - starší chlebašpetka - sůlšpetka - pepř1lžička - hořčicepříprava - 30vaření - 150