Letos v červnu připravili v SenSa Bistro v Praze (Senovážná ul.) měsíc Filipínské gastronomie, kdy hostům představují každý týden čtyři nová jídla, která mohou být párována s autentickými nealko koktejly. Vše připraví filipínští kuchaři. Zde prezentované hovězí „pares“ je jídlo, které kombinuje sladké, slané a aromatické chutě. Tradičně se podává s česnekovou rýží a vývarem. Jeho název pochází z výrazu „pares“, což znamená „pár“, protože jídlo se servíruje ve dvojici - maso a rýže nebo maso a vývar.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Porce 0Individuální
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
500ghovězího masanejlépe přední nebo hrudí
1malá cibulenadrobno nakrájená
4stroužky česnekunasekané
3cmzázvoru
6lžic sójové omáčkynejlépe Datu Puti
1lžíce hnědého cukru
1lžička kukuřičného škroburozmíchaná v troše vody
1/2lžičky mletého pepře
1hvězdička badyánu
500mlhovězího vývaru nebo vody
Sůl podle chuti
Olej na vaření
Jarní cibulkana ozdobu
Instrukce
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do měkka, přidáme nasekaný česnek se zázvorem a krátce zarestujeme vše dohromady, poté vložíme hovězí maso, které jsme si předem nakrájeli na stejně velké kostky a dále restujeme do hněda. V této fázi přidáme sójovou omáčku a hovězí vývar (pokud nemáme, můžeme použít stejné množství vody), badyán, cukr a pepř. Hrnec přiklopíme a vše pozvolna dusíme, dokud maso nezměkne. Poté ochutnáme hotovou omáčku a pokud by se nám zdála hovězí chuť málo silná, můžeme maso vyjmout a vývar ještě trochu zredukovat. (V asijských zemích se na zvýraznění hovězí chuti používá glutamát nazývaný dashida, jedná se o obdobu českého masoxu a jeho chuť jistě poznáte, lze jej zakoupit v asijských potravinách nebo třeba v Sapě.) Na konci lehce zatáhneme škrobem rozpuštěným ve vodě, vložíme maso zpět do omáčky a krátce necháme projít varem, dle potřeby dosolíme. Podáváme s česnekovou rýží a zdobíme jarní cibulkou.
Česneková rýže (SINANGAG)
V rýžovaru uvaříme 0,3 kg jasmínové rýže, což odpovídá asi 5 porcím. Po uvaření rýže pročechráme a necháme ji takto vypařit, poté znovu přiklopíme. (Nejlepší je však rýže jeden den stará, lehce nafermentovaná a ne tak mokrá)
Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na drobné kousky nasekaný česnek a zvolna restujeme dozlatova (ne dohněda), poté přidáme rýži, vše promícháme, aby se propojily chutě, osolíme a můžeme servírovat.