Filipínské hovězí „pares“ s česnekovou rýží

Vytisknout recept
Letos v červnu připravili v SenSa Bistro v Praze (Senovážná ul.) měsíc Filipínské gastronomie, kdy hostům představují každý týden čtyři nová jídla, která mohou být párována s autentickými nealko koktejly. Vše připraví filipínští kuchaři. Zde prezentované hovězí „pares“ je jídlo, které kombinuje sladké, slané a aromatické chutě. Tradičně se podává s česnekovou rýží a vývarem. Jeho název pochází z výrazu „pares“, což znamená „pár“, protože jídlo se servíruje ve dvojici - maso a rýže nebo maso a vývar.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Porce 0 Individuální
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 500 g hovězího masa nejlépe přední nebo hrudí
  • 1 malá cibule nadrobno nakrájená
  • 4 stroužky česneku nasekané
  • 3 cm zázvoru
  • 6 lžic sójové omáčky nejlépe Datu Puti
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná v troše vody
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 hvězdička badyánu
  • 500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • Sůl podle chuti
  • Olej na vaření
  • Jarní cibulka na ozdobu

Instrukce

  • V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do měkka, přidáme nasekaný česnek se zázvorem a krátce zarestujeme vše dohromady, poté vložíme hovězí maso, které jsme si předem nakrájeli na stejně velké kostky a dále restujeme do hněda. V této fázi přidáme sójovou omáčku a hovězí vývar (pokud nemáme, můžeme použít stejné množství vody), badyán, cukr a pepř. Hrnec přiklopíme a vše pozvolna dusíme, dokud maso nezměkne. Poté ochutnáme hotovou omáčku a pokud by se nám zdála hovězí chuť málo silná, můžeme maso vyjmout a vývar ještě trochu zredukovat. (V asijských zemích se na zvýraznění hovězí chuti používá glutamát nazývaný dashida, jedná se o obdobu českého masoxu a jeho chuť jistě poznáte, lze jej zakoupit v asijských potravinách nebo třeba v Sapě.) Na konci lehce zatáhneme škrobem rozpuštěným ve vodě, vložíme maso zpět do omáčky a krátce necháme projít varem, dle potřeby dosolíme. Podáváme s česnekovou rýží a zdobíme jarní cibulkou.
  • Česneková rýže (SINANGAG)
  • V rýžovaru uvaříme 0,3 kg jasmínové rýže, což odpovídá asi 5 porcím. Po uvaření rýže pročechráme a necháme ji takto vypařit, poté znovu přiklopíme. (Nejlepší je však rýže jeden den stará, lehce nafermentovaná a ne tak mokrá)
  • Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na drobné kousky nasekaný česnek a zvolna restujeme dozlatova (ne dohněda), poté přidáme rýži, vše promícháme, aby se propojily chutě, osolíme a můžeme servírovat.

Notes

Zdroj a foto: SenSa Bistro 

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account