
Filipínské hovězí „pares“ s česnekovou rýží
Ingredience
- 500 g hovězího masa nejlépe přední nebo hrudí
- 1 malá cibule nadrobno nakrájená
- 4 stroužky česneku nasekané
- 3 cm zázvoru
- 6 lžic sójové omáčky nejlépe Datu Puti
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná v troše vody
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 500 ml hovězího vývaru nebo vody
- Sůl podle chuti
- Olej na vaření
- Jarní cibulka na ozdobu
Instrukce
- V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do měkka, přidáme nasekaný česnek se zázvorem a krátce zarestujeme vše dohromady, poté vložíme hovězí maso, které jsme si předem nakrájeli na stejně velké kostky a dále restujeme do hněda. V této fázi přidáme sójovou omáčku a hovězí vývar (pokud nemáme, můžeme použít stejné množství vody), badyán, cukr a pepř. Hrnec přiklopíme a vše pozvolna dusíme, dokud maso nezměkne. Poté ochutnáme hotovou omáčku a pokud by se nám zdála hovězí chuť málo silná, můžeme maso vyjmout a vývar ještě trochu zredukovat. (V asijských zemích se na zvýraznění hovězí chuti používá glutamát nazývaný dashida, jedná se o obdobu českého masoxu a jeho chuť jistě poznáte, lze jej zakoupit v asijských potravinách nebo třeba v Sapě.) Na konci lehce zatáhneme škrobem rozpuštěným ve vodě, vložíme maso zpět do omáčky a krátce necháme projít varem, dle potřeby dosolíme. Podáváme s česnekovou rýží a zdobíme jarní cibulkou.
- Česneková rýže (SINANGAG)
- V rýžovaru uvaříme 0,3 kg jasmínové rýže, což odpovídá asi 5 porcím. Po uvaření rýže pročechráme a necháme ji takto vypařit, poté znovu přiklopíme. (Nejlepší je však rýže jeden den stará, lehce nafermentovaná a ne tak mokrá)
- Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na drobné kousky nasekaný česnek a zvolna restujeme dozlatova (ne dohněda), poté přidáme rýži, vše promícháme, aby se propojily chutě, osolíme a můžeme servírovat.