Francouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího vaječného likéru.. Nápoje lze pak v zimním období a pro sváteční chvíle přichystat také horké. Gurmán si nejenom pochutná, ale zároveň zahřeje a zcela jistě mu oba zimní nápoje vykouzlí spokojený úsměv na tváři. Přijměte pro náročné zimní období a sváteční dny tipy na rychlou a lahodnou pochoutku.
Kategorie Nápoje
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 50 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• 6 žloutků
• 250 ml kvalitního rumu
• 120 ml kondenzovaného mléka9 % tuku, neslazené
• 250 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 150 g moučkového cukru
• 10 g vanilkového cukru
• 1 vanilkový lusk
Instrukce
Do hrnce nalijeme Čerstvou smetanu z Valašska, kondenzované mléko, 90 g cukru, vanilkový cukr a vnitřek vanilkového lusku.
Rozmícháme, přivedeme téměř k varu a odstavíme.
Do mísy dáme žloutky, přidáme zbylý cukr a vyšleháme dokud žloutky nezesvětlají.
Směs horké smetany vylijeme za stálého míchání ke žloutkům a důkladně rozmícháme.
Nalijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný plamen.
Za stálého míchání krém začne pomalu houstnout. Ideální teplota je 75 až 80 °C.
Zabere to cca 5 až 10 minut.
Hned jak bude krém hustý, odstavíme ho z plotny a necháme za občasného míchání vychladnout.
Na plnění skleněných láhví použijeme nejlépe trychtýř se sítkem a poté dáme láhve do lednice.