6ksPečivo z předešlého dne (celozrnné, obyčejné - jaké máte doma)
3ksVejce
150mlMléko
1lžíceJavorový sirup nebo med
2lžíceKokosový cukr (nebo třtinový)
Jablečno-dýňová náplň:
1/2ksPečená dýně
2ksJablko
4lžíceJavorový sirup
1lžičkaMletá skořice
1lžičkaKokososvý olej na vymazání formy
Instrukce
Jednoduchý, rychlý a šetřílkovský pokrm, který s oblibou dělávaly už naše babičky. Skvělý tip na zužitkování pečiva z předešlého dne, které už ztratilo na křupavosti a přece je škoda ho vyhodit. Nejchutnější recepty vždycky vznikají z toho, co dům dal. V ledničce zbyla polovina pečené máslové dýně, v košíku 2 jablíčka a pár kousků celozrnného pečiva ze včerejška. Tři suroviny, které stačí doladit a je z toho rázem výtečná večeře pro šest nenasytných strávníků.Jak na žemlovku?Předehřejte si troubu na 180 °C.Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažte kokosovým olejem.Co budete potřebovat za ingredience?1/2 pečené menší dýně2 středně velká sladší jablíčka4 PL javorového sirupu1 ČL mleté skořiceNa zálivku si připravte:3 vajíčka120 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného. Naprosto skvělé je mandlové)1 PL javorového sirupu (nebo medu)2 PL BIO kokosového cukru (pokud nemáte, použijte třtinový. Hnědý cukr propůjčí žemlovce krásný karamelový nádech i aroma)Všechny ingredience smíchejte v míse a důkladně vyšlehejte.Jak postupovat?Pečenou dýni vydlabejte a vložte do robotu. Jablíčka oloupejte, zbavte jadřince a překrájejte na menší kousky. Přidejte k dýni. Obě suroviny rozmixujte do hrubší konzistence. Přendejte do misky. Oslaďte javorovým sirupem (nebo medem), přidejte mletou skořici a důkladně spojte. Pečivo nakrájejte na tenké plátky asi o šířce 1 cm. Polovinou poklaďte dno formy. Naneste jablečno-dýňovou náplň a zakryjte druhou polovinou plátků pečiva. Zalijte připravenou zálivkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 45 - 50 minut, dokud povrch nezíská hnědou karamelovou barvičku.Nechte mírně vychladit a podávejte. Dobrou chuť.